Πρόταση μομφής Σταϊκούρας: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η διαδικασία
Σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή, η διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για το νέο πτωχευτικό νόμο. Θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και αφού έριξε τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, ανακοίνωσε στο Σώμα ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Σταϊκούρα. «Καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα, τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κατεδαφίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύει τους πολίτες στα μουλωχτά, σαν τους κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Να αναγκαστεί να έρθει στο κοινοβούλιο και ο κ. Μητσοτάκης που κρύβεται» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, άκουσε την πρόταση μομφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένοντας την κατάθεσή της, έδωσε τον λόγο στον υπουργό Οικονομικών, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεώρησε ότι η συζήτηση έπρεπε στο σημείο αυτό να τερματιστεί. «Με υπογραφή Τσίπρα το Φεβρουάριο του ’19 σταμάτησε η προστασία της πρώτης πρώτης κατοικίας. Αιδώς Αργείοι» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπέτρης, δήλωσε ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την έναρξης της συζήτησης που δίνει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής.
Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Βάσει του άρθρου 84 λοιπόν, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα, με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας