Ιταλία κορωνοϊός: Ξυπνάνε οι εφιάλτες του Μαρτίου
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ιταλία με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω κορωνοϊού. Η χώρα που πλήρωσε βαρύ φόρο στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιμετωπίζει μία νέα έξαρση με τους εργαζόμενους της υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως τονίζουν τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.273 νέα κρούσματα κορονοϊού και 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 161.880 διαγνωστικά τεστ.
Χθες τα περιστατικά ήταν 19.644, με 151 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 1.208 ασθενείς, 80 περισσότεροι από χθες. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, 5.762 καταγράφονται στη Λομβαρδία, 2.800 στο Πεδεμόντιο, 2.590 στην περιφέρεια της Νάπολης -την Καμπανία- 1.800 στην Τοσκάνη και 1.541 στο Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, τα επείγοντα περιστατικά αλλά και οι νοσοκομειακοί θάλαμοι είναι υπερπλήρεις», τονίζουν οι γιατροί του ιταλικού συστήματος υγείας.
Οι εκπρόσωποί τους προσθέτουν ότι «αν συνεχιστεί η εξάπλωση της πανδημίας με τον σημερινό ρυθμό, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου στις ΜΕΘ της χώρας δεν θα υπάρχει καμία κενή θέση» ενώ εκτιμούν ότι «και τα τελευταία αυτά μέτρα της κυβέρνησης Κόντε, μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, παρουσίασε τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για τον περιορισμό της πανδημίας.
Επιβεβαιώνεται ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν, από αύριο, στις 6 το απόγευμα. Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away». Μετά τις έξι το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο. Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες χορού και τυχερών παιχνιδιών.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε- εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω. Αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα. «Τον Νοέμβριο θα υποφέρουμε λίγο, αλλά ελπίζουμε ότι -σφίγγοντας τα δόντια- στην συνέχεια θα ξαναπάρουμε ανάσα», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θέλησε να προσθέσει, πάντως, ότι «δεν επιβάλλεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας».
Ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες να μετακινούνται μόνον όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη επαγγελματικού χαρακτήρα, για λόγους υγείας, για έκτακτες περιπτώσεις και για την εκπαίδευση. «Ξέρουμε ότι η πανδημία προκαλεί θυμό και βαθιά αμηχανία. Υπάρχουν νέες οικονομικές ανισότητες και για τον λόγο αυτό θα στηρίξουμε άμεσα όλες τις κατηγορίες που πλήττονται από τους νέους αυτούς περιορισμούς» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας