Άποψη

Η Τουρκία επιλέγει τζιχάντ – Οι Δυτικοί σταδιακά καταλαβαίνουν, η Ελλάδα ετοιμάζεται

Η Τουρκία επιλέγει τζιχάντ – Οι Δυτικοί σταδιακά καταλαβαίνουν, η Ελλάδα ετοιμάζεται
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr αναφέρεται στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, αλλά και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για τα σχέδια της Τουρκίας που θέλει να αξιοποιήσει προς όφελός της τζιχαντιστές. Στη συνέχεια σχολιάζει την στάση της Ρωσίας, αλλά και ότι η Δύση αρχίζει σταδιακά να καταλαβαίνει.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».

Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, είναι στοχευμένη. Οι τζιχαντιστές είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Ρωσία. Αποτελούν σοβαρό ζήτημα ασφαλείας εντός του ρωσικού κράτους και διαχρονική απειλή η οποία δεν πρόκειται να εκλείψει. Αντιθέτως, βρίσκεται και θα βρίσκεται σε έξαρση. Θα αποτελεί πάντα πηγή ανησυχίας για τη Μόσχα δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μουσουλμάνοι και πάντα δυνάμει πεδίο στρατολόγησης για το εξτρεμιστικό ισλάμ. Οι Ρώσοι έχουν ματώσει από τους τζιχαντιστές και ξέρουν ότι μπορεί να ξαναματώσουν ανά πάσα στιγμή.

Ότι ο Ερντογάν έχει μεταφέρει και συνεχίζει να μεταφέρει τζιχαντιστές από τη Συρία και τη Λιβύη στον Καύκασο, στο μέτωπο που έχει ανοίξει στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, προκειμένου να πολεμήσουν τους Αρμενίους στο πλευρό των Αζέρων, προφανώς και δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Ρώσους.

Ο κ. Δένδιας με την φράση του ότι η Τουρκία «έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» είναι σαν να λέει σε «ελεύθερη μετάφραση» και με όλη τη διπλωματική υπονοούμενη ερμηνεία ότι « οι σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι σας Τούρκοι είναι οι πιο δραστήριοι σπόνσορες της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, τώρα πλέον και στα σύνορά σας όπου μεταφέρουν τους ισλαμιστές μισθοφόρους τους».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι ο μακροβιότερος και ο πλέον έμπειρος εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών στον πλανήτη οπότε δεν χρειάζεται διευκρινίσεις για το τι εννοεί ο Έλληνας υπουργός. Εξάλλου η επιλογή της στιγμής από πλευράς Μόσχας για να επιχειρήσει αποκατάσταση των άσχημα διαταραγμένων σχέσεων με την Αθήνα, με τις γνωστές αναρτήσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. που προηγήθηκαν της επίσκεψης του Λαβρόφ, δεν είναι τυχαία. Στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα να μαζευτεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διαρρήξει τις σχέσεις της μαζί της. Θα συνεχίσει να κρατά προσδεδεμένη στο ρωσικό άρμα και να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο δημιουργίας και διατήρησης ρήγματος στο ΝΑΤΟ και στη Δύση γενικότερα για όσο πιο πολύ καιρό μπορεί. Εξ ου και οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτον ότι ο Ερντογάν είναι «αξιόπιστος» και «ευέλικτος» εταίρος.

Από και εκεί και πέρα όμως η τζιχαντιστική διάσταση της δράσης της Τουρκία δημιουργεί ανησυχία και αντισυσπείρωση σε ένα ευρύ φάσμα κρατών, συμπεριλαμβανομένων και μουσουλμανικών, και ως εκ τούτου προσφέρεται για αξιοποίηση από την ελληνική πλευρά και ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της.

Οι τζιχαντιστές και η ισλαμιστική τρομοκρατική δράση ανησυχούν τους πάντες ανεξαρτήτως γενικότερης θέσης που έχουν για την Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν μεταφέρει χιλιάδες ισλαμιστές μισθοφόρους από μέτωπο σε μέτωπο, σε όλα αυτά που έχει ανοίξει, δεν αφήνει πλέον περιθώριο σε κανέναν, ακόμα και στους πιο ταγμένους απολογητές της Τουρκίας, να προσποιούνται ότι αγνοούν την απειλή.

Η νέα σύγκρουση του Τούρκου Προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τον αποκεφαλισμό του καθηγητή από νεαρό τζιχαντιστή και την αντίδραση του Εμμανουέλ Μακρόν να προβάλλει σε δημόσια κτίρια τα επίμαχα σκίτσα του Charlie Hembdo ως μήνυμα ότι η Γαλλία δεν θα υποκύψει στον ισλαμικό σκοταδισμό, προσέλαβε με επιλογή τού Ερντογάν χαρακτήρα σύγκρουσης πολιτισμών.

Ο Ερντογάν, εμμέσως, ανομολόγητα αλλά εμφανώς, πήρε το μέρος του αποκεφαλιστή και έστειλε μήνυμα στο διεθνές ριζοσπαστικό ισλάμ ότι η Τουρκία στηρίζει τη τζιχάντ έναντι των «απίστων» Δυτικών.

Η φράση του Νίκου Δένδια περί «γραφείου ταξιδίων τζιχαντιστών είναι διπλωματικά εύστοχη και επικοινωνιακά ενδεδειγμένη. Υπενθυμίζεται ότι, όπως μεταδόθηκε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι πρέπει να ετοιμάζονται για ενεργοποίηση τζιχαντιστών από τον Ερντογάν και εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Σίσι δεν το είπε τυχαία. Προφανώς και έχει ενημέρωση από τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες. Εξάλλου είναι και θέμα κοινής λογικής. Αν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τζιχαντιστές σε όλα τα μέτωπα, τι πιθανότητες υπάρχουν να μη τους χρησιμοποιήσει και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου διοχετεύοντάς τους μέσω των ελεγχόμενων από τον ίδιο παράνομων μεταναστευτικών ροών; Τι πιθανότητες υπάρχουν να μην έχει ήδη στείλει εν υπνώσει πυρήνες μέσα στους εκατοντάδες χιλιάδες που πέρασαν τα σύνορα τα τελευταία πέντε χρόνια; Τι πιθανότητες υπάρχουν να κάνει ο Σίσι λάθος; Επειδή η απάντηση είναι προφανής η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται για την επόμενη πίστα στην αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments