Ελλάδα

Ναπολέων Μαραβέγιας κορωνοϊός: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα lockdown 15-30 ημερών»

Ναπολέων Μαραβέγιας κορωνοϊός: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα lockdown 15-30 ημερών»
Ναπολέων Μαραβέγιας κορωνοϊός: Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών μίλησε για το ενδεχόμενο ενός lockdown λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας εκτίμησε ότι αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα lockdown 15-30 ημερών».

Πολλοί μιλούν για ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown, αλλά φοβούνται τι θα συμβεί. Τι είναι όμως πιο τρομακτικό; Μια οικονομική καταστροφή ή χιλιάδες νεκροί από τον φονικό ιό; Το δίλημμα αυτό βάζουν σε ζυγαριά καθημερινά οι επιστήμονες. Η αποκαλούμενη «ισορροπία του τρόμου» είναι που απασχολεί και τον καθηγητή Μαραβέγια.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, έθεσε το άνωθεν ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, σήμερα, στην ΕΡΤ.

«Το γενικευμένο lockdown στοιχίζει στην οικονομία γύρω στο 2,5 – 3% ύφεση, δηλαδή μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα εισοδήματα, κυρίως στους τομείς μεταφοράς και εστίασης. Εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο καθηγητής. Οι αποφάσεις που παίρνονται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι πολύ δύσκολες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η απόφαση για ένα lockdown επανεξετάζεται διαρκώς και λαμβάνεται μόνο όταν η κατάσταση φτάνει σε τέλμα. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν εξτρεμιστικά μέτρα, όπως το lockdown, αντιθέτως οι προσπάθειες τους επικεντρώνονται στο να πείσουν τους πολίτες να εφαρμόσουν τα πιο ήπια υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με ακριβείς μετρήσεις, οι πρώτοι τομείς που θα πληγούν από μια επικείμενη τακτική lockdown είναι η εστίαση και οι μεταφορές, ό,τι δηλαδή έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο οι εισπράξεις από τον τουρισμό είναι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος κατάφεραν να φτάσουν μόλις τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Μαραβέγια, ένα γενικευμένο lockdown ενός μήνα θα κοστίσει περίπου το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αναπληρώσει την απώλεια του εισοδήματος, εγχείρημα αρκετά δύσκολο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες.

«Ένα γενικευμένο lockdown 15 ημερών ή και ενός μήνα είμαστε πιθανώς σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, εάν βεβαίως τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα. Με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της τήρησης των υγειονομικών μέτρων», ολοκλήρωσε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments