Κορωνοϊός Ευρώπη: Πάνω από 10 εκατομμύρια τα κρούσματα – Ραγδαία αύξηση την τελευταία εβδομάδα
Η πανδημία του κορωνοϊού χειροτερεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την τελευταία μόνο εβδομάδα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι νόσησαν, ενώ τα κρούσματα πλέον ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ, τα παραπάνω νούμερα ανακοινώθηκαν μετά τη διαδικτυακή συνάντηση των 53 υπουργών Υγείας. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, παρατηρήθηκε η υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων του φονικού ιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης καταγράφει πλέον πάνω από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε κύκλο 14 ημερών, ενώ οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από τα επίπεδα της άνοιξης, δεδομένο ότι στο ένα τρίτο των κρατών της Ευρώπης νοσηλεύονται 10 άτομα ανά 100.000 κατοίκους
Παράλληλα αλματώδη αύξηση κατά 32% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζει και η θνησιμότητα καθώς ο ιός εξαπλώνεται εκ νέου σε ηλικιωμένους και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με την συμμετοχή ωστόσο των νέων στην εξάπλωση να μειώνεται. Επιπλέον το ποσοστό θετικών τεστ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνει σε ποσοστό το 5%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δια του Περιφερειακού Διευθυντή Χανς Κλούγκε, τόνισε ότι τα lockdown την περασμένη άνοιξη μείωσαν μεν τη μετάδοση στην κοινότητα και έδωσαν στα συστήματα υγείας τον απαραίτητο χρόνο να ανακτήσουν την δυνατότητα αντιμετώπισης βαριά ασθενών, αύξησαν όμως από την άλλη την ενδοοικογενειακή βία και μείωσαν την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πρόωροι θάνατοι. Επιπλέον μεγάλος αριθμός ανθρώπων περιήλθαν σε οικονομικές δυσκολίες που είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
«Ύστατη λύση τα εθνικά lockdown»
Υπό αυτήν την έννοια, τόνισε ο ίδιος, θα πρέπει τα εθνικά lockdown να επιλέγονται ως η ύστατη λύση. Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, η συστηματική και γενικευμένη χρήση μάσκας, σε ποσοστό 95% θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται και στα αποτελέσματα σχετικής έρευνας να σώσει μέχρι και 266.000 ζωές έως την 1η Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς. Σημειώνει, τέλος, ότι οποιασδήποτε ενέργεια αναλαμβάνεται πρέπει να εξετάζεται ως προς την αποτελεσματικότητά της, τον βαθμό επιβράδυνσης της μετάδοσης, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας