Για την οικονομική κρίση και τον νέο πτωχευτικό νόμο που πέρασε από τη Βουλή μίλησε στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο όταν θα επιστρέψει στην εξουσία ενώ υπογράμμισε πως “επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα δεν έγιναν πλειστηριασμοί σε πρώτες κατοικίες”.
“Ελπίζω να μην αντικρίσουμε εικόνες με πλειστηριασμούς όπως της Ισπανίας. Με το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα βρίσκεται εκτεθειμένο και στο φάσμα της πτώχευσης το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλάμε για ένα τρομερά μεγάλο ποσοστό. Εκτός αυτού, όλοι οι φορείς, η συντριπτική πλειοψηφία τους, στην ακρόαση τους στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής ήταν επιθετικότατοι και δεν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το νομοσχέδιο. Το ίδιο και οι δικηγορικοί σύλλογοι και η ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι έθεσαν ουσιαστικά ζητήματα. Όμως ούτε οι φορείς ακούστηκαν, ούτε και η αντιπολίτευση ακούστηκε, με την κυβέρνηση να ακολουθεί την πορεία που είχε χαράξει.
Έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Την ώρα που σε άλλες χώρες γίνεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις να στηρίξουν επιχειρήσεις, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο που εισάγει την πτώχευση προσώπων, τα οποία δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο πτωχεύει κάποιος που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο. Πλέον με το νέο αυτό νομοσχέδιο θα πτωχεύει και ο απλός υπάλληλος, ο συνταξιούχος”.
“Δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες, στους πιστωτές να την εκκινήσουν. Δεν πηγαίνει κάποιος με τη θέλησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Δίνεται η δυνατότητα στους πιστωτές, στα τραπεζικά ιδρύματα να πτωχεύσουν τον οποιοδήποτε. Αν δεν καταβάλλει το 40% μηνιαίως των οφειλών του για έξι συνεχόμενους μήνες και το ποσό ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ο οποιοσδήποτε έχοντας την εμπορική ιδιότητα ή όχι μπορεί να πτωχεύσει, με διαδικασία που εκκινεί ένα τραπεζικό έγκλημα. Σε μια περίοδο που χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση δεν φέρνει γενναία μέτρα ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας, όχι ανακούφισης, αλλά στήριξης. Αντιθέτως εν μέσω πανδημίας, έφερε αυτό το νομοσχέδιο, βγαλμένο από τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια. Ένα νομοσχέδιο που ούτε η τρόικα δεν τόλμησε να εισηγηθεί”.
“Πρόκειται για μια υπόσχεση που θα τηρηθεί. Οφείλουμε να την τηρήσουμε γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει μόνο αρνητικές πτυχές. Πλήττει ολόκληρη την μεσαία τάξη”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει απολογισμό των χρόνων που κυβέρνησε. Βεβαίως και λάθη έγιναν αλλά έγιναν και επιτυχίες. Η περίπτωση του κύριου Κοντονή και αυτή του κύριου Λαφαζάνη είναι διαφορετικές. Ο κύριος Κοντονής κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2019, όταν και είχε ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας από το βήμα της Βουλής, καλούσε να τον υπερψηφίσουν. Μάλιστα, δεν είχε καταθέσει καμία ένσταση. Η ιστορία θα κρίνει γιατί κατέθεσε τώρα τις ενστάσεις του. Θεωρώ πως πλέον εξυπηρετεί ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Τίποτα δεν έκανε τυχαία.
Όσο για τον κύριο Λαφαζάνη, αντιλαμβάνομαι την πικρία του. Στις εκλογές έχασε μέρος της δύναμης που ήλπιζε να λάβει και γι’ αυτό τώρα ρίχνει τα “πυρά” τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για την κυρία Κωσταντοπούλου. Πάντως, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όσο και να εύχονταν κάποιοι να γίνουν, δεν έγιναν. Είναι πολύ εύκολο να αναφέρουν νούμερα. Λένε διαρκώς ότι επί 4,5 χρόνια έγιναν 25.000 πλειστηριασμοί. Βεβαίως και έγιναν, όπως και τους τελευταίους 15 μήνες έχουν γίνει 20.000. Κανείς όμως δεν λέει ότι δεν έγιναν σε πρώτες κατοικίες”.
“Την περασμένη άνοιξη δύο φορές καταθέσαμε πρόγραμμα που να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Το “μένουμε όρθιοι 1” και το “μένουμε όρθιοι 2”. Περιελάμβανε μέτρα στήριξης όλων των τομέων και κλάδων της οικονομίας. Περιείχε στοιχεία, τα οποία θεωρώ ότι ήταν απαραίτητα να λάβει υπόψιν της η Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως μία πρόταση ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων έγινε δεκτή από τους περιφερειάρχες αλλά όχι από την κεντρική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ακούσει με προσοχή και να εξετάσει τις προτάσεις που καταθέτουμε. Και ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε προτάσεις από τη ΔΕΘ και διαρκώς κινούμαστε στην άσκηση αντιπολίτευσης βάσει προτάσεων. Γεγονός που εμείς δυστυχώς δεν βιώσαμε ως κυβέρνηση τα 4,5 χρόνια. Υπάρχουν ζητήματα στην παιδεία, στην οικονομία, στη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ΕΟΔΥ και τα ερευνητικά κέντρα”.