Οικονομία

Φοροδιαφυγή: Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο στόχαστρου του υπουργείου Οικονομικών

Φοροδιαφυγή: Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο στόχαστρου του υπουργείου Οικονομικών
Φοροδιαφυγή: Τα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού ανησυχούν το υπουργείο Οικονομικών που σκοπεύει να κινητοποιήσει τις ελεγκτικές αρχές προκειμένου να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έχουν «τρύπα» εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και η προοπτική η ελληνική οικονομία να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμα αντί για πρωτογενές πλεόνασμα είναι παραπάνω από υπαρκτή. Η άσχημη εικόνα των εσόδων κινητοποιεί το υπουργείο Οικονομικών που μαζί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναζητούν τρόπους να αναστρέψουν το κλίμα, εντοπίζοντας εστίες φοροδιαφυγής.

Έλεγχοι σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Ήδη στο φορο-ελεγκτικό στόχαστρο έχουν μπει εισοδήματα και αναδρομικά παλαιοτέρων ετών που μισθωτοί αλλά και συνταξιούχοι είτε ηθελημένα είτε από παράλειψη ακόμη δεν τα έχουν δηλώσει στην Εφορία, τη στιγμή μάλιστα που τα συγκεκριμένα εισοδήματα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του TAXIS έχουν περάσει και στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των φορολογουμένων εμφανίζονται.

Οι έλεγχοι, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στα εν λόγω εισοδήματα καθώς στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι κινήσεις τραπεζικών καταθέσεων, οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας (τηλεφωνία, ρεύμα κ.ά.) αλλά και άλλες δαπάνες που μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών από την ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα, όπως αναφέρει το Βήμα.

Οι πηγές

Ουσιαστικά ενεργοποιείται στην πλήρη της μορφή παλαιότερη εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή βάσει της οποίας καθορίζονται οι πηγές των δαπανών αλλά και των εισοδημάτων που θα ελέγχονται ειδικά στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος που έχει προσδιοριστεί από τη φορολογική διοίκηση είναι διαφορετικός από όσα εμφανίζουν οι πολίτες στα έντυπα της Εφορίας.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία που διαθέτει η Εφορία προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα ημεδαπής ή αλλοδαπής από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ. και δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Οι πληροφορίες

Ενδιαφέρον έχει από πού μπορούν να αντλήσουν στοιχεία οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, πληροφορίες μπορεί να συγκεντρώσουν και να αξιοποιήσουν από ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.τ.λ.)

Επίσης, στοιχεία μπορούν να προκύψουν μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών αλλά και πληροφορίες που λαμβάνονται ηλεκτρονικά και αφορούν διάφορα εισοδήματα ή δαπάνες. Ουσιαστικά ενεργοποιείται στην πλήρη της μορφή εγκύκλιο που είχε εκδοθεί πριν από 6 χρόνια και καθορίζεται με σαφήνεια ποια εισοδήματα και δαπάνες διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία που μπορούν να αντλούν οι ελεγκτές της Εφορίας αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.
  • Χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ.
  • Μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.
  • Συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.) που πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένες με τις τράπεζες επιχειρήσεις

Επιπλέον, οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών), συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές), διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας.

Τέλος, στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται από επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), από εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, από εταιρείες ύδρευσης κ.τ.λ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments