Κόσμος

Ο κορωνοϊός άλλαξε τον ορισμό της απιστίας

Ο κορωνοϊός άλλαξε τον ορισμό της απιστίας
Απιστία κορωνοϊός: Ο φονικός ιός, πέρα από την οικονομία και τη σωματική μας υγεία, έπληξε και την ψυχική, με τις σχέσεις των ανθρώπων να δοκιμάζονται περισσότερο τώρα παρά από κάθε άλλη φορά.

Ο κορωνοϊός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μου. Τα νέα μέτρα ορίζουν τη χρήση μάσκας παντού. Για αυτό είναι το νέο αξεσουάρ που κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραλείπει. Όμως, στην αρχή δεν ήταν έτσι. Γιατί κανείς δεν περίμενε, έναν χρόνο μετά περίπου από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα, η κατάσταση να παραμένει τόσο κρίσιμη.

Κανείς δεν ήταν εξοικειωμένος με τη χρήση μάσκας ή με τη λέξη «lockdown». Χαρακτηριστικό είναι πως όταν επιβλήθηκε η καραντίνα σε διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο, δεν δοκιμάστηκαν μόνο η οικονομία και η υγεία, σαν τομείς του κράτους, αν αντέχουν. Αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι τόσο με τους ίδιους τους εαυτούς όσο και με τους οικείους τους. Η ψυχική υγεία απειλήθηκε από την απομόνωση και τους περιορισμούς της καραντίνας. Και συνεχίζει να απειλείται υπό τον φόβο ενός νέου lockdown, όπως ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται σε Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.

Ο κορωνοϊός έχει γίνει δημοφιλής. Και σίγουρα, στον απολογισμό της χρονιάς, θα είναι η λέξη με τις περισσότερες αναζητήσεις στη Google. Οι πολίτες δεν είχαν ιδέα τι τους περίμενε και πολύ πιθανό να μην έχουμε ούτε και τώρα. Όταν οι άνθρωποι, όπως συμβαίνει σε όλες τις σημαντικές ιστορικές αλλαγές, όπως σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού, αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τίποτα στο κοινωνικό τους περιβάλλον, μπορεί να οδηγηθούν σε συναισθηματική αστάθεια, κατάθλιψη, νευρικότητα, θυμό, αγχώδεις διαταραχές, αυτοκτονικό ιδεασμό και ένα αίσθημα μόνιμης θλίψης.

Αυτά «χτύπησαν» και τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών με το μέλλον να είναι δυστοπικό. Δεν ήταν λίγοι οι ειδικοί σχέσεων που άρχισαν να εικάζουν ότι τα ποσοστά διαζυγίων θα εκτοξευθούν λόγω της καραντίνας. Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι, που παρά τους κινδύνους της εξωτερικής ανθρώπινης επαφής, η απιστία φάνταζε ως μια απολύτως αναγκαία διέξοδος, παίρνοντας το ρίσκο για τη μετάδοση του ιού. «Ως επί το πλείστον, είδαμε αύξηση στις απιστίες», τόνισε στο Playboy η ψυχολόγος και σεξολόγος Holly Richmond. «Νομίζω ότι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός πως χάσαμε τη συγκέντρωσή μας σχετικά με τη δουλειά, τις διακοπές και τα επαγγελματικά ταξίδια».

Η απιστία… σώζει;

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φωτιά χρειάζεται αέρα», τονίζει η Richmond. «Για να δημιουργήσουμε αυτή την ομοιότητα της επιθυμίας, χρειαζόμαστε το διαφορετικό, το φρέσκο που οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για να ανάψουμε. Και είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις όταν είσαι κολλημένος στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον για μήνες και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό». Το παράδοξο είναι βέβαια, σύμφωνα με τη σεξολόγο, πως η απιστία μπορεί να σώσει έναν γάμο όπως ακριβώς και μια ανοιχτή σχέση.

«Υπάρχει μία παλιά έκφραση που λέει ότι οι άνδρες μετά την απιστία επιστρέφουν στο σπίτι, ενώ οι γυναίκες αποχωρούν. Ρώτησα έναν άντρα γύρω στα 50, αν η απιστία κατά τη διάρκεια της καραντίνας έσωσε τον γάμο του. Με τα χίλια, απάντησε αφοπλιστικά. Ήταν άπιστος και πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός, αν και ο γάμος του πήγαινε μία χαρά, διότι έκανε σεξ με τη γυναίκα του μόλις μία φορά το εξάμηνο. Αλλά πήγε το… παιχνίδι στο επόμενο επίπεδο όταν έσκασε ο ιός».

Και συνέχισε η ψυχολόγος: «Συνδέθηκα με δύο άλλες γυναίκες, μου είπε. Η μια ήταν ελεύθερη μάνα που γνώρισε σε εφαρμογή γνωριμιών και η άλλη ζει γύρω στις 4 ώρες μακριά από το σπίτι του, αλλά είχε τη δυνατότητα να την επισκέπτεται διότι συχνά περνάει από την πόλη της. Και μου ανέφερε πως και οι δύο ήταν ικανοποιητικές σεξουαλικές απολαύσεις!». Παρότι ο εν λόγω άντρας αναφέρει πως δεν ανησυχεί μήπως μεταδώσει τον ιό στη γυναίκα του, παραμένει ένα ρίσκο.

Πόσο εύκολο είναι να μείνει κανείς πιστός όταν τον χωρίζει με το ταίρι του η απόσταση και τα μέτρα;

Εξάλλου, η απιστία έρχεται πάντα με το χειρότερο σενάριο, εκείνο του να μεταδώσεις στον βασικό σου σύντροφο έρπη και μετά να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις πώς συνέβη αυτό. Πλέον, εκτός από φουσκάλες και κονδυλώματα, υπάρχει το ρίσκο να μεταδώσεις έναν ιό που μπορεί να αποδειχτεί μέχρι και θανατηφόρος. «Η στενή προσωπική επαφή παραμένει ως η βασική μέθοδος για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Σε αυτή τη κατηγορία βρίσκεται φυσικά και το σεξ», εξέφρασε στο Playboy ο Dr. Alex Polyakov, κλινικός επιδημιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας.

«Προστατευτικές μέθοδοι, όπως τα προφυλακτικά, ενώ παρέχουν προστασία ενάντια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν είναι αποτελεσματικά ώστε να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού. Δεν αποτρέπουν την ανταλλαγή μη σεξουαλικών υγρών, όπως το σάλιο, ο ιδρώτας και των μολυσμένων σωματιδίων που εκπνέουμε ο ένας στον άλλον. Σε γενικές γραμμές, κάθε προσωπική αλληλεπίδραση τοποθετεί ένα ρίσκο ώστε να μολυνθούμε από τον ιό. Το σεξ, ειδικά όταν δεν πρόκειται για μία μονογαμική σχέση, είναι ξεκάθαρα μία επιλογή που εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο».

«Όταν ανακάλυψα ότι την έβλεπε και δεν το γνώρισα, ανησύχησα αρκετά αναφορικά με τη μετάδοση», αποκάλυψε μια νεαρή φοιτήτρια για το αγόρι της που συναντήθηκε με μια πρώην του για την οποία είχε ακόμα αισθήματα την ώρα που οι δύο τους δεν μπορούσαν να βρεθούν λόγω απόστασης και μέτρων. «Μου επιβεβαίωσε ότι συναντούσε ανθρώπους και έκανε πράγματα σε δημόσιο χώρο χωρίς να με ενημερώσει, κάτι που ήταν επικίνδυνο για τον οποιοδήποτε, αλλά ειδικά για εμένα επειδή βρίσκομαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου», με τα πράγματα μεταξύ τους να μην είναι και στο καλύτερο σημείο αυτή την περίοδο. Το να παραμείνουμε πιστοί ένα πρόσωπο για το υπόλοιπο της ζωής μας είναι δύσκολο μέχρι και στις ταινίες, πόσο μάλλον υπό την πίεση μιας πανδημίας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments