Κομισιόν Navtex: Η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις και δυσπιστία
Ο εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, με γραπτή του ανακοίνωση παίρνει θέση για τις Navtex που εκδίδει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η πορεία που ακολουθεί η Τουρκία «συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία».
Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει:
«Οι τελευταίες ανακοινώσεις για Navtex και η συνεχιζόμενη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, είναι βαθιά λυπηρή -ειδικά ενόψει των συνεχιζόμενων εποικοδομητικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο. Αυτή είναι μια ακόμη πορεία δράσης που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία στην περιοχή, αντί να συμβάλλει σε μόνιμες λύσεις.
Μονομερείς ενέργειες
Ο διάλογος με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι κρίσιμα στοιχεία για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να ταξινομηθούν στον πίνακα διαπραγματεύσεων».
Αναβλήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Χάικο Μάας
Στην αναβολή της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο «πρόβλημα» στο πρόγραμμα του Γερμανού υπουργού.
Ο Νίκος Δένδιας νωρίτερα την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Βερολίνο. Επισήμως, στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν «θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Στην πράξη, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη από το καλοκαίρι «διαμεσολαβητικό ρόλο» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του «διαλόγου» και να «τρέξουν» «διευθετήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο, θα αναζητηθούν τρόποι «αποκλιμάκωσης» της έντασης λόγω των ερευνών του Oruc Reis και επανέναρξης των περιλάλητων διερευνητικών επαφών, ώστε να δρομολογηθούν συνεννοήσεις. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πότε θα γίνει η συνάντηση με τον Χάικο Μάας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας