Οικονομία

Όφελος έως 12,4 δις ευρώ από τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Όφελος έως 12,4 δις ευρώ από τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον διαγωνισμό του νέου δικτύου πέμπτης γενιάς 5G, εξέλιξη η οποία αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον τεχνολογικό κλάδο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY), κατά την επόμενη 10ετία, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένονται επενδύσεις 1,2 έως 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ σε υποδομές 5G, αλλά και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών, οι οποίες θα βασίζονται στο 5G. Όλα αυτά θα μεταφράζονται σε μια σωρευτική αύξηση σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας από 7,3 έως 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και στη δημιουργία 50.000 έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων (Mobile Edge Computing), η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), και η ρομποτική.

Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα έξυπνα εργοστάσια και logistics, η «έξυπνη μετακίνηση» (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, η EY εντοπίζει έξι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς.

  • Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων
  • Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα
  • Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας
  • Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής
  • Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών
  • Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να αποτελέσουν τα δίκτυα 5G καταλύτη και πολλαπλασιαστή του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η ΕΥ προτείνει πέντε διακριτούς στόχους:

  • Την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα
  • Τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων
  • Την ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G
  • Τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια
  • Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, με σκοπό την ανάπτυξη των υπερσύγχρονων δικτύων κινητών επικοινωνιών. Η διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments