Πολιτική

Κεραμέως Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πως θα λειτουργεί το νέο «σώμα»

Κεραμέως Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πως θα λειτουργεί το νέο «σώμα»
Κεραμέως Πανεπιστημιακή αστυνομία: Αποφασισμένη φάνηκε η υπουργός Παιδείας να εφαρμόσει το σχέδιο για αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά να φέρει και έναν νέο νόμο πλαίσιο. Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση διαβεβαίωσε ότι από Δευτέρα αυτή θα λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Παραπολιτικά, η υπουργός Παιδείας μίλησε για την τηλεκπαίδευση που θα εφαρμοστεί από Δευτέρα, σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας αλλά και για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ετοιμάζει το υπουργείο. Ακόμα, έδωσε μια πρώτη εικόνα για το πως θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε πανεπιστημιακούς κύκλους. Η Νίκη Κεραμέως σχολίασε και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για την διεξαγωγή ηλεκτρονικά της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Υπενθυμίζουμε ότι ομόφωνα οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών αποφάσισαν να απέχουν από την σημερινή διαδικασία, ενώ καμία παράταξη δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο.

Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή αστυνομία

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη λειτουργία της «Πανεπιστημιακής αστυνομίας» η κ. Κεραμέως αναφέρει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», ενός ειδικού σώματος «δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες» που θα «μεριμνά για την ασφάλεια» εντός του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την υπουργό τα μέλη της ομάδας θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδική στολή και θα διατίθενται στα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ως προς την είσοδο στα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως επαναλαμβάνει ότι θα γίνεται είτε με την επίδειξη της ταυτότητας του Πανεπιστημίου, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθούν μέσα όπως κλειστά κυκλώματα «για την ενίσχυση της προστασίας του ιδρύματος».

Σε ότι αφορά στο νέο νόμο -πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αναφέρει ότι στόχο έχει να γίνουν τα πανεπιστήμια πιο αυτόνομα και εξωστρεφή. Θα θεσπίζει μεταξύ άλλων την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ τμημάτων, την ίδρυση προγραμμάτων διπλής ειδίκευσης, την καθιέρωση από τα ίδια τα πανεπιστήμια μιας κατώτατης βάσης εισαγωγής σε κάποιο βασικό μάθημα και την περαιτέρω ενίσχυση των συνεργειών με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά»

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και Λύκεια, η κ. Κεραμέως σημειώνει: «Προβήκαμε έγκαιρα σε συντονισμένες ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο, για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε».

Για τα δημοτικά, η κ. Κεραμέως δηλώνει: «Κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες των γονέων. Θέλω, όμως, να τους διαβεβαιώσω ότι οι αποφάσεις μας βασίζονται πάντοτε στην πολύτιμη καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων».

Για τις εκλογές των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για την διεξαγωγή σήμερα (Σάββατο) ηλεκτρονικά της ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το ενδεχόμενο μαζικής αποχής ( όπως καλούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ), η κ. Κεραμέως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνουν επιτρεπτές «απόπειρες εκφοβισμού των εκπαιδευτικών», «παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών» ή «προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων». Προσθέτει δε ότι «οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του υπουργείου». Η κ. Κεραμέως τέλος δηλώνει αποφασισμένη να θεσμοθετηθεί και να προχωρήσει η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments