Πολιτική

Lockdown πολιτική αντιπαράθεση: Στο «κόκκινο» η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Lockdown πολιτική αντιπαράθεση: Στο «κόκκινο» η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Lockdown πολιτική αντιπαράθεση: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την δεύτερη καραντίνα, τις οικονομικές της επιπτώσεις, και την κατάσταση του ΕΣΥ.

Μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τους τελευταίους μήνες προκειμένου να θωρακίσει το ΕΣΥ, ενώ τονίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η καραντίνα σε συνδυασμό με τα νομοσχέδια για το πτωχευτικό κώδικα και τα εργασιακά που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης είναι υψηλότεροι και από την μεριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκρινόμενοι με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ίσως αυτό να οφείλεται και στις αντιδράσεις από την κοινωνία που είναι πια έντονες αυτήν τη στιγμή συγκριτικά με τον Απρίλη.

Τώρα η αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα χτυπάει κόκκινο με αιχμή κατά πρώτον τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ και σπατάλησε το χρόνο που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και κατά δεύτερον τώρα τα αντιπολιτευτικά πυρά χρεώνουν συνειδητή επιλογή στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 χρεώνουν συνειδητή επιλογή στην κυβέρνηση να περάσει τώρα αντιλαϊκά μέτρα

Μάλιστα αυτός είναι κοινός τόπος στην κριτική των περισσότερων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλέον τα κόμματα αυτά προβάλλουν και πιο συγκεκριμένα αιτήματα για πάγωμα νόμων που έχουν ψηφιστεί όπως ο πτωχευτικός ή για πάγωμα νομοσχεδίων προκειμένου να μην έρθουν στη βουλή όπως πχ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες και το γύψο στις απεργίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Επιπλέον η φρασεολογία που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα οξυμένη και φορτισμένη καθώς γίνεται λόγος μεταξύ άλλων και για «εγκληματικές ευθύνες»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθεί μεθαύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου, η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, όπου επί της ουσίας θα είναι μια συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν υπέρμετρα, όπως αναφέρει το in.gr.

H τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ρελάνς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση και τα μέτρα που λαμβάνει από τη στιγμή, καθώς έθεσε όρο την αποπομπή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του το δεύτερο lockdown, μίλησε για τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού για συνεννόηση σε τρεις άξονες:

  •  Την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μη βρεθεί ξανά στα όρια του.
  •  Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει.
  •  Το πάγωμα όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως είναι ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος που ρευστοποιεί τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, ή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που θα φέρει μαύρες μέρες για τον κόσμο της εργασίας.

Οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η δεύτερη καραντίνα είναι αποδεκτές και από την κυβέρνηση που υπερασπίζεται την πολιτική της και υποστηρίζει ότι αυτή μπορεί να φέρει ανάκαμψη μετά από μια δεδομένη ύφεση.

«Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση από το δεύτερο lockdown στην οικονομία. Γι’ αυτό και από το πρώτο κύμα, κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα κάνουμε επικαιροποίηση των προβλέψεών μας.

Αυτό που έχει σημασία είναι να πείθουμε και τους συμπολίτες μας στο εσωτερικό, αλλά και τις αγορές στο εξωτερικό, ότι η πολιτική μας είναι η σωστή, ώστε να επιβεβαιώνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη που υπάρχει στην οικονομία μας. Αυτό είναι το κλειδί.

Άρα ακόμη και αν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση φέτος, -από την Κομισιόν αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα πάνω γύρω στο 9% από 8,2%- σημασία έχει να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, για να έχουμε όλοι μερίδιο από μία γρήγορη επανεκκίνηση το 2021, όταν ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Ακόμη κι αν είναι διψήφιος ο αριθμός της ύφεσης φέτος, σημασία έχει, μέσα στην διετία ’20-’21 να μην υπάρξει μεγάλη μείωση στο εισόδημα του μέσου Έλληνα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments