Κορωνοϊός κατοικίδια: Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό
Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού μπήκε το ερώτημα αν τα κατοικίδιά μας μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν στη συνέχεια στους ανθρώπους. Όπως αναφέρει έρευνα από το Ινστιτούτο Φρίντριχ -Λέφερ που διεξήχθη για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας, τα πιο σημαντικά εκτρεφόμενα ζώα στη Γερμανία δεν μπορούν να μολυνθούν με τον ιό ούτε και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, κάτι που ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα.
Πιο συγκεκριμένα, το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εκτρεφόμενα ζώα, όπως οι χοίροι και τα κοτόπουλα δεν διατρέχουν κίνδυνο να μολύνουν με κορωνοϊό τα άλλα ζώα που εκτρέφονται μαζί τους.
Τι παρατηρήθηκε στα βοοειδή
Σε μεμονωμένα ζώα όπως τα βοοειδή, παρατηρήθηκε απλώς ένας «ελάχιστος πολλαπλασιασμός κορονοϊού», ο οποίος όμως δεν μεταδόθηκε ούτε καν μετά από επαφή τους με άλλα εκτρεφόμενα βοοειδή, αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του εν λόγω Ινστιτούτου. Από αυτά τα ζώα δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο.
Εξετάστηκαν όμως και λοιμώξεις κορωνοϊού στα κατοικίδια. Σε γάτες και σκύλους εντοπίστηκαν μεν λοιμώξεις SARS-CoV-2 οι οποίες ερευνήθηκαν επίσης πειραματικά, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται από αυτά τα κατοικίδια ζώα.
Τα ευχάριστα από το μέτωπο του εμβολίου
Να σημειώσουμε ότι σήμερα έγιναν γνωστά και άλλα ευχάριστα νέα. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από τη νόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.
Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας