Σε γενικό lockdown βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η χώρα, με τους πολίτες να καλούνται να τηρήσουν πιστά τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Στη νέα αυτή πραγματικότητα αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “έχουμε μπει σε μια φάση εκθετικής αύξηση κρουσμάτων”, με το ΕΣΥ να δοκιμάζει τα όριά του. “Το στοίχημα είναι και να αντέξει το σύστημα και να μπορέσει να συνδυάσει την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, με την φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε: “Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα καμιά κρίση, πολύ περισσότερο μια κρίση δημόσιας υγείας εάν δεν υπάρχουν οι ελάχιστες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Οφείλει ο καθένας από τον θεσμικό του ρόλο να συμβάλλει σε αυτό το κλίμα γιατί αυτό που θέλει η κοινωνία, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, είναι να αισθανθεί ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή, για την υγεία, για την εργασία, για το εισόδημα, για την αξιοπρέπεια”.
“Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μπει σε εκθετικό ρυθμό αύξησης κρουσμάτων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σίγουρα πάντως μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης δυσκολίας. Το ΕΣΥ θα πιεστεί πολύ, το είπε και ο κ. Τσιόδρας. Το στοίχημα είναι και να αντέξει το σύστημα και να μπορέσει να συνδυάσει την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, με την φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό“.
“Το lockdown θα περιορίσει τη διασπορά στο γενικό πληθυσμό. Το θέμα είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση πόρων -ανθρώπινων και υλικών- και να επιστρατευτεί όλο το σύστημα έτσι ώστε να έχουμε μία ασφάλεια ότι δεν θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα μπει σε ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις πάνω σε αυτό. Έχει προτείνει στη Θεσσαλονίκη την αξιοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, το οποίο υποαξιοποιείται. Να αναπτυχθούν εκεί απλές κλίνες Covid αλλά και MEΘ Covid”.
“Είναι προφανής η καθυστέρηση. Συνολικά η κυβέρνηση επαναπαύθηκε στις δάφνες της πρώτης καλής πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα. Έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτήν την καλή πορεία και να υποτιμήσει τον κίνδυνο. Από το καλοκαίρι με το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού υπήρχαν οι ενδείξεις ότι πάμε σε αναζωπύρωση. Βλέπαμε ότι έρχεται το δεύτερο κύμα. Η κυβέρνηση δεν έκανε σωστή αξιολόγηση, ούτε τις παρεμβάσεις που έπρεπε έκανε έγκαιρα, δεν είχε σχέδιο και γι’ αυτό το lockdown ήρθε με μια καθυστέρηση και αυτό είναι μια ομολογία αποτυχίας.
Φυσικά το δεύτερο κύμα είναι μια υπόθεση που έχει μια υπερεθνική διάσταση. Η έξαρση αφορά όλον τον κόσμο. Υπάρχει θέμα για όλην την Ευρώπη, που δεν φρόντισε να επιβάλλει ένα κοινό υγειονομικό πρωτόκολλο για τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών και τουριστών. Αυτό θα περιόριζε την έξαρση και φυσικά θα διευκόλυνε την Ελλάδα, στο να μπορέσει να διαχειριστεί τα προβλήματα με ασφάλεια.
Σχετικά με την τροπολογία, οι άνθρωποι για τις ΜΕΘ με μεγάλη καθυστέρηση προκηρύσσονται για αυτές τις θέσεις. Επίσης αμφισβητώ τα χρονοδιαγράμματα που δίνει το υπουργείο Υγείας στην πρόσληψή τους. Ακόμα όμως κι αν προσληφθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, υπάρχει πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολύ λίγους ειδικευμένους εντατικολόγους. Όσοι προσληφθούν δεν θα έχουν εξειδίκευση αλλά θα είναι ειδικευμένοι σε άλλες ειδικότητες συναφείς με το αντικείμενο. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος εξοικείωσης με το αντικείμενο. Αυτό αναδεικνύει και την ανάγκη να δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επιστρέψουν και στηρίξουν το σύστημα και τη χώρα. Για να γίνει όμως αυτό θέλει πλάνο”.
“Αυτή την περίοδο βρίσκει έδαφος, κυρίως λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, η αμφισβήτηση του επιστημονικού λόγου. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από την πολιτεία, βάζοντας μπροστά τους ειδικούς και αυτούς που έχουν το κύρος να πείσουν τους πολίτες με τεκμηριωμένο τρόπο. Να υπάρχει διαφάνεια και πρόσβαση στα δεδομένα. Να μην υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι κρύβεται. Να γίνει επίσης κατανοητό ότι η πολιτεία παίρνει να μέτρα που χρειάζονται για να στηρίξει όσους θα επηρεαστούν από την αναστολή της εργασίας τους. Πρέπει να υπάρξει συλλογική κοινωνική ευθύνη. Όχι μόνο ατομική αλλά ούτε μόνο και κυβερνητική. Ένας συνδυασμός υπευθυνότητας, πρόνοιας, μέριμνας, σχεδίου”.
“Η πιο λογική πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτια μας περισσότερο χρόνο. Μακάρι να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις 30 Νοεμβρίου και να μειωθούν τα κρούσματα. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα προκύψει αυτό. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια παρατεταμένη περίοδο του lockdown. Την ίδια ώρα όμως, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις”.
“Το αίτημα της διαφάνειας και των ανοιχτών δεδομένων έχει προκύψει σε όλον τον κόσμο. Ζητήσαμε πριν από τα πρακτικά της επιτροπής να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, που θα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στις δαπάνες, στις προμήθειες, στις προσλήψεις, σε όλες τις έκτακτες διαδικασίες. Αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση. Επίσης, έχουμε ζητήσει να υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δοθεί το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Ξεκαθαρίζω όμως ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι. Είναι άλλος ο ρόλος της επιστήμης και άλλος ο ρόλος της πολιτικής. Αντίπαλος μας λοιπόν, δεν είναι η επιτροπή ούτε ο κ. Τσίοδρας. Είναι η κυβέρνηση. Οφείλουμε να την ελέγχουμε και να απαιτούμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ“.