Σήμερα έχουμε και Παρασκευή και 13 και είμαστε στο 2020. Έτσι, με τον δικό του τρόπο ο αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς σχολιάζει αυτή τη… δύσκολη ημέρα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά.
Η ανάρτησή του έγινε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από όπου επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς του φίλους, σχολιάζοντας με τον μοναδικό του τρόπο την επικαιρότητα. Η Παρασκευή λοιπόν, του Αρκά εύχεται καλημέρα και φοράει στον λαιμό της ένα μάτι που… βγάζει μάτι!
Ακολουθεί η ανάρτηση του Αρκά για την Παρασκευή και 13 το 2020:
Γιατί θεωρείται πως η Παρασκευή και 13 είναι γρουσούζικη ημέρα;
Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές, γερμανικές και πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, τον ρόλο αυτό έχει η «Τρίτη και 13».
Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).
Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.
Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία «Παρασκευή και 13» έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας: Ότι ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή και ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά την ημέρα της Παρασκευής.
Και αξίζει να αναφέρουμε πως υπήρχε η πεποίθηση ότι η η όλη σκέψη για την Παρασκευή και 13 σχετίζεται με το μήλο και προέρχεται από την ομοιότητα της λατινικής λέξεις «malus» που σημαίνει κακό και «malum» που μεταφράζεται ως μήλο.