Moderna εμβόλιο: Τι αναφέρει το Reuters για την τιμή του νέου σκευάσματος
Μετά την Pfizer και την BioNTech και η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που παρασκευάζει θα είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Η είδηση αυτή γέννησε ελπίδες και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Ε.Ε έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να μπορέσει να εξασφαλίσει 300.000.000 δόσεις από το εμβόλιό τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις από τον Ιούλιο του 2020. Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή. Όπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή που διαπραγματεύθηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια η δόση, ωστόσο ο αξιωματούχος αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές. Η Moderna δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ πλήρωσαν τη Moderna 15 δολάρια τη δόση για να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια σε μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων, τον Αύγουστο. Η Ουάσιγκτον έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται με δύο δόσεις.
Αυτές είναι οι διαφορές του εμβολίου της Moderna με αυτό της Pfizer
Η έρευνα -η οποία βρίσκεται στη φάση 3- πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στα υπόλοιπα άτομα χορηγήθηκε placebo. Οι ανακοινώσεις της Moderna έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις αντίστοιχες του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο ξεπερνά σε ποσοστό αποτελεσματικότητας το 90%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των δυο εμβολίων, προκειμένου να εντοπιστούν οι διαφορές. Σύμφωνα με το BBC, το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών έναντι των 7 ημερών που προβλεπόταν αρχικά.
Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίες κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες. Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -75 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.
Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πως γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως διανεμηθεί αρχικά μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αυτή την επένδυση.
Οι 6 συμφωνίες της ΕΕ για το εμβόλιο
Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer και τη BioNTech σχετικά με την προμήθεια του δυνητικού εμβολίου COVID-19, αφότου οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα θετικά τους αποτελέσματα. Το Reuters μετέδωσε ότι η ΕΕ θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια τη δόση, τιμή που εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη ΕΕ και Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου.
Εκτός από τις Pfizer και BioNTech (300.000.000 δόσεις), η ΕΕ έχει επιτύχει συμφωνίες με τις CureVac, AstraZeneca και την αμερικανική Johnson.
ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά νέα, αλλά δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού παρά τα «ενθαρρυντικά» νέα σχετικά με τα πιθανά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. «Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ιό, που μπορεί να επιτεθεί σε όλα τα συστήματα του σώματος. Οι χώρες που επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί ελεύθερα παίζουν με τη φωτιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ενθαρρυντικά νέα για τα εμβόλια και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο νέα εργαλεία να αρχίσουν να φθάνουν τους επόμενους μήνες», τόνισε. Εντούτοις, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες». «Ειδικά στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, οι επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας ωθούνται στα όριά τους», σημείωσε.
«Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή δοκιμάζονται σφόδρα εδώ και μήνες. Είναι εξαντλημένοι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε, ιδίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου ο ιός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ασθενείς κατακλύζουν τα νοσοκομεία».
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε πως ο ΠΟΥ έχει διαπιστώσει ότι «οι χώρες που επένδυσαν στην αναζήτηση των κρουσμάτων, τη φροντίδα, την απομόνωση, την έρευνα για τα cluster, την επαρκή ανίχνευση με γρήγορα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και την καραντίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ μικρότερες αναταράξεις». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδράνεια. Το μήνυμά μου είναι σαφές: ενεργήστε γρήγορα, ενεργήστε τώρα, ενεργήστε με αποφασιστικό τρόπο», τόνισε.
Περισσότεροι από 54,44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και 1.318.042 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από τότε που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Επιπλέον, ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα ότι η μάχη εναντίον της πανδημίας δεν αποτελεί επιλογή μεταξύ της ζωής και του βιοπορισμού. «Ο ταχύτερος τρόπος για να ανοίξουμε τις οικονομίες είναι να νικήσουμε τον ιό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τη Γενεύη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας