Κρούσματα σήμερα 17/11: Στα 2422 τα κρούσματα με 63 ακόμα θανάτους και 443 διασωληνωμένους
Ανησυχητική η κατάσταση με τους διασωληνωμένους που αυξάνονται καθημερινά. Σήμερα ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι 443, ενώ καταγράφονται άλλα 2422 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ημερίσιων θανάτων παραμένει υψηλός με 63 ακόμα συμπολίτες μας να καταλήγουν το τελευταίο 24ωρο. Στο παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 2422 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 78825, εκ των οποίων το 53.8% άνδρες.
4685 (5.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20225 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 143 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 392 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 63 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 502 (40.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για το σύστημα υγείας στην συμπρωτεύουσα. Ίδια κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να εξετάζονται οι αεροδιακομιδές.
Οι ανάγκες νοσηλείας στην Θεσσαλονίκη ξεπερνάνε τα όρια του συστήματος υγείας. Πλέον τα περιθώρια στενεύουν και οι υγειονομικοί εκπέμπουν σος. Ακόμα και οι λεγόμενες εφεδρείες του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Σήμερα το πρωί, και τα 40 κρεβάτια στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένα. 100% πληρότητα στην εντατική κοροναϊού είχε το πρωί και το νοσοκομείο Παπανικολάου (43/43).
Ίδια εικόνα και στο Ιπποκράτειο (14/14), με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό να νοσηλεύονται στα χειρουργεία μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.
Καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς διακομίζονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να απελευθερωθούν κρεβάτια εντατικής για τους ασθενείς με κοροναϊό, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν επιστρατεύσει και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, όμως, ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.
Έτσι, είναι θέμα ημερών – αν όχι ωρών – να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που προβλέπει αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών. Αρχικά στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ covid είναι στο 70%, και σε δεύτερο χρόνο σε νοσοκομεία κι άλλων περιφερειών. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να το επιτρέπει η κατάσταση υγείας τους ασθενούς.
Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 11 ειδικές κάψουλες.
Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μίλησε χθες στο Mega για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, με τις ανάγκες για νοσηλεία συνεχώς να αυξάνονται.
Το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό με 11 διευθυντές κλινικών να υποστηρίζουν ότι οι κλίνες έχουν καλυφθεί και να ζητούν να ανακοινωθεί ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ασθενείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου λίγο αργότερα διέψευσε του ισχυρισμούς των γιατρών, υποστηρίζοντας ότι η εφημερία μπορεί να διεξαχθεί κανονικά.
Ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ο κ. Καϊμακάμης σημείωσε πως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι συνθήκες πολέμου και οι σκηνές που βιώνουν καθημερινά είναι παρόμοιες με αυτές που είδαμε σε κάποιες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται «εκ των πραγμάτων» πέρα των δυνατοτήτων τους και βρίσκονται στη θέση να «διαλέγουν ασθενείς».
Ο κ. Καϊμακάμης υπογράμμισε την πίεση που βιώνει καθημερινά το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για «καθεστώς πολέμου». «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε συγκεκριμένα ο εντατικολόγος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας