Τα 3 νέα μέτρα που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός αν δεν πέσουν τα κρούσματα
Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα συνεχίζουν να είναι τετραψήφια, οι νεκροί να ξεπερνούν σε καθημερινή βάση τους 50 και οι διασωληνωμένοι να αυξάνονται συνεχώς. Μόνο χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.198 νοσούντες, 59 θάνατοι και 400 νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί από την αρχή της νόσου στη χώρα.
Η εβδομάδα που διανύουμε η πιο σημαντική:
Είναι αλήθεια πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε πολλές φορές η φράση “οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες”. Αυτή τη φορά όμως, όντως τα νούμερα και οι εξελίξεις θα κρίνουν αν έχουν αποδώσει τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ δύο εβδομάδες πριν. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα και τις προβλέψεις των λοιμωξιολόγων αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μειωθούν οι μολύνσεις.
Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, σημαίνει πως τα μέτρα δεν απέδωσαν και πως θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη στα χέρια του το Plan Β με τα 3 νέα μέτρα ελπίζοντας παράλληλα πως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στις ανακοινώσεις αυτών. Τι υπάρχει λοιπόν στο τραπέζι;
- Χρονικός περιορισμός στα μηνύματα, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.
- Αλλαγή της ώρας στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Το 21:00-05:00 δηλαδή που ισχύει να γίνει 17:00-05:00.
- Επέκταση του lockdown για άλλες δυο εβδομάδες.
Πάντως, ήδη οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν σχεδόν δεδομένη την επέκταση της καραντίνας είτε μειωθούν τα κρούσματα, είτε όχι.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σήμερα αναφέρθηκε στην εξέλιξη της νόσου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των κυλιόμενων lockdown. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.
Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.
Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν, δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο κ. Σύψας.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε. «Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν» τόνισε και εκτίμησε ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. «Ο Μάρτιος έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία. Ακόμη και αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη» υπογράμμισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας