Ελλάδα

Καθηγητής Φαρμακολογίας κορωνοϊός: Δεν θα έχουμε σύντομα το εμβόλιο – Θα πεθάνουν 15.000 άνθρωποι στην Ελλάδα

Καθηγητής Φαρμακολογίας κορωνοϊός: Δεν θα έχουμε σύντομα το εμβόλιο – Θα πεθάνουν 15.000 άνθρωποι στην Ελλάδα
Καθηγητής Φαρμακολογίας κορωνοϊός: Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής στο ΑΠΘ, μίλησε στο ethnos για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο μέτωπο του εμβολίου. Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο τουρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για το δεύτερο κύμα.

Μπορεί τα νέα από την κατασκευή του εμβολίου να διαδέχονται το ένα το άλλο, ωστόσο ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μαζικούς εμβολιασμούς τον Ιανουάριο. Ο καθηγητής επισημαίνει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να πάρει έγκριση το εμβόλιο αλλά και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της μαζικής παραγωγής του με τις υπάρχουσες δομές. Ακόμα σημειώνει ότι το άνοιγμα στον τουρισμό συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή έκανε μία πρόβλεψη για 15.000 θανάτους στην χώρα μας βασιζόμενος στα στατιστικά δεδομένα που μας δίνει η συμπεριφορά του ιού.

Ο κ.Κούβελας μιλώντας στο ethnos.gr εκτιμά ότι με βάση το ποσοστό της θνητότητας που έχει ο νέος κορονοϊός και αγγίζει το 0,15%, στη χώρα μας θα χάσουν τη ζωή τους έως και 15.000 άνθρωποι.

Οι θάνατοι αυτοί κατά τον κ. Κούβελα θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα και εντός του κύματος της επιδημίας που διανύουμε. Όπως εξηγεί: «Η θνητότητα του κορονοϊού είναι 0,15% συνεπώς στο ανώτατο σημείο της επιδημίας θα χάσουν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι. Αυτές θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουμε δεν έχουμε εμβόλιο.

Και να εξηγήσω: Εάν για παράδειγμα δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει ο νέος κορονοϊός, μπορεί και να μη το διαπιστώναμε. Και αυτό διότι στους συνολικά 120.000 θανάτους που καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας θα είχαν προστεθεί άλλοι 15.000 και θα θεωρούσαμε ότι μπορεί να πέθαναν από γρίπη ή άλλη αιτία καθώς δεν θα υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση από τους συνήθεις θανάτους που καταγράφονται κάθε χρόνο.

Χωρίς εργοστάσια για το εμβόλιο

Ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας δηλώνει στο ethnos.gr ότι σήμερα δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μπορεί να παράξει τα εμβόλια για τον κορονοϊό με ταχύτητα, καθώς για πρώτη φορά θα παραχθεί εμβόλιο με τη μέθοδο του RNA (αξιοποίηση γενετικού υλικού του κορονοϊού).

«Υπάρχουν μόνο δύο εργοστάσια στην Ινδία αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Άλλωστε τα εργοστάσια αυτά θα πρέπει να σταματήσουν να παράγουν όλα τα άλλα εμβόλια για να ξεκινήσουν την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό».

Και σε ό,τι αφορά όμως το θέμα των εγκρίσεων, ο γνωστός καθηγητής που έχει υπάρξει και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκτιμά ότι δεν μπορούν να δοθούν άμεσα καθώς δεν έχει κατατεθεί καν ο φάκελος για κάποιο εμβόλιο.

«Όλοι θέλουμε να βγει το εμβόλιο αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Άλλωστε θα πιάσει στο επόμενο κύμα της πανδημίας (σ.σ: τρίτο κύμα) εάν τελικά υπάρξει. Καθότι έτσι είναι η πανδημίες, έρχονται και μετά εξαφανίζονται όπως έγινε και με την Ισπανική γρίπη. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας δεν έχει υποβάλει φάκελο στον Αμερικανικό FDA για έγκριση. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει καν φάκελος ακόμη. Υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις μία γρήγορη διαδικασία όπως για τα ορφανά φάρμακα, η οποία όμως δεν έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής. Συνεπώς εάν ο φάκελος κατατεθεί τον Δεκέμβριο το εμβόλιο δεν αναμένεται να βγει πριν από το τέλος Φεβρουαρίου».

Σχετικά με τις τοποθετήσεις ότι ήδη παράγεται το εμβόλιο, ο κ.Κούβελας σημειώνει ότι είναι σε εργαστηριακό επίπεδο: «Μπορεί να παράγεται σε εργαστηριακό επίπεδο αλλά δεν μπορούμε να έχουμε εκατομμύρια δόσεις. Θα είναι περιορισμένες ποσότητες για να εμβολιαστούν π.χ. ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο».

Το άνοιγμα στον τουρισμό

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ θεωρεί δεδομένο ότι ο τουρισμός συνέβαλε στη νέα διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας το καλοκαίρι, καθώς όπως λέει στο ethnos.gr: «Ας μας εξηγήσει κάποιος αφού τον Ιούνιο δεν είχαμε κρούσματα πως έγινε τόση μεγάλη διασπορά. Η εξήγηση είναι απλή: Όσοι έμπαιναν στη χώρα μας έπρεπε να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών. Όμως ποιος μας λέει ότι στις 3 αυτές ημέρες δεν είχαν κολλήσει τον ιό. Έτσι και ασυμπτωματικοί να ήταν που μετέδιδαν τον κορονοϊό, έμπαιναν στα αεροπλάνα και άρα μεταδίδονταν και στους υπόλοιπους επιβάτες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments