Κόσμος

Μέτρο ντροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Μέτρο ντροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Κορωνοϊός Ελβετία: Η πανδημία και οι δυσκολίες αντιμετώπισής της δεν πρέπει να οδηγήσουν τα κράτη να λάβουν μέτρα αποκλεισμού και εκδίκησης έναντι των πολιτών. Όπως πολλές φορές έχει επισημάνει εξάλλου ο ΠΟΥ μόνο με αλληλεγγύη και γενναία χρηματοδότηση μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ο κορωνοϊός έχει ακόμα μία βασική διαφορά από άλλους ιούς που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο ιός Sars ή άλλοι ιοί ενώ ήταν εξίσου επικίνδυνοι, περιορίστηκαν σε λίγες χώρες και ουσιαστικά δεν άγγιξαν την Ευρώπη ή την Αμερική. Αυτήν τη στιγμή όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της πανδημίας και μοιάζουν πολύ λίγα για να τον αντιμετωπίσουν.

Η πανδημία δοκιμάζει τα συστήματα υγείας όλων των χωρών ακόμα και των πιο πλούσιων και φέρνει στην επιφάνεια την ανετοιμότητά τους μπροστά στον κίνδυνο να νοσήσουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι ταυτόχρονα από ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι όσο οι επιδημίες έμεναν μακριά από την «Δύση» τα συστήματα υγείας αλλά και η έρευνα δεν προσανατολιζόταν στην αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει οδηγήσει πολλές χώρες, αν όχι όλες, στην περικοπή κονδυλίων στην δημόσια υγεία και έτσι είχαμε π.χ. την περίπτωση της Ιταλίας που ενώ ανήκει στου G8 να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο πρώτο κύμα, με το σύστημα υγείας να φτάνει στα όριά του πολύ γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η πάμπλουτη Ελβετία. Η χώρα των τραπεζών βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα πανδημίας και η κατάσταση είναι δραματική.

Η διασπορά του ιού είναι τέτοια που οι ΜΕΘ της χώρας έχουν αγγίξει τα όριά τους καθώς από τις 13 Νοεμβρίου η πληρότητά τους έχει αγγίξει το 100%.  Αποδεικνύεται ότι σε μια χώρα 8,5 εκατομμυρίων οι 876 διαθέσιμες ΜΕΘ δεν αρκούν.

Κάντε την διαθήκη σας για τον τρόπο που θέλετε να πεθάνετε

Στον υπαρκτό κίνδυνο η Ελβετία να μετατραπεί σε Ιταλία η Εταιρεία Εντατικολόγων στην Ελβετία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι ΜΕΘ στη χώρα είναι γεμάτες και είπε στους πολίτες διαλέξτε μέσω διαθήκης με ποιον τρόπο θέλετε να διαχειριστείτε την έλλειψη μηχανικής υποστήριξης.

«Όσοι παραβαίνουν τα μέτρα προστασίας να μην νοσηλεύονται»

Μάλιστα ο Γουίλι Όγκιερ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους για θέματα δημόσιας υγείας στην Ελβετία, προχώρησε ακόμη περισσότερο προτείνοντας ότι αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει τέτοια συμφόρηση:

«Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».

Η ευθύνη του κράτους και η τιμωρία για τους πολίτες

Η απόπειρα να μετακυλιστεί η ευθύνη στους πολίτες από το κράτος που είναι υποχρεωμένο για την παροχή υγείας και ασφάλειας στον πληθυσμό, ακούγεται ανατριχιαστική. Ουσιαστικά σημαίνει ότι το κράτος, και μάλιστα ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, αποποιείται όλες τις ευθύνες του για εξεύρεση λύσης, για γενναία κονδύλια στα δημόσια συστήματα υγείας και τιμωρεί τους πολίτες για την πανδημία.

Οι απαράδεκτες αυτές προτάσεις όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές, αλλά τα κράτη χρειάζεται να κάνουν στροφή και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες. Ο ΠΟΥ έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους όπως και να βοηθήσουν τις πιο αδύναμες χώρες. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, ουσιαστικά θα σημάνει ότι η πανδημία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments