ΠΟΥ κορωνοϊός: Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται
Η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, διευκρινίζοντας ότι η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.
«Εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά», τόνισε προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της “πολύ γρήγορης χαλάρωσης».
«Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι», προειδοποίησε. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».
🎥🔴 Watch LIVE as @hans_kluge %26 experts from WHO/Europe provide a situation update on #COVID19 in the European Region %26 answer questions from journalists. https://t.co/YsaZmoJYDO
— WHO/Europe (@WHO_Europe) November 19, 2020
Ο Κλούγκε επεσήμανε ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορωνοϊό. Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, τα εμβόλια δεν θα είναι “ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή”, εξήγησε ο Κλούγκε.
Ευχάριστα νέα και για το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού
Σύμφωνα με ό,τι δείχνουν τα δεδομένα των δοκιμών μέσου σταδίου, το πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν η AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους ενήλικες, δίδοντας ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύει κάποιους από τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο Covid-19.
«Οι ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων που είδαμε στους ηλικιωμένους στην μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές», δήλωσε ο Μαχέσι Ραμαζάμι, ένας σύμβουλος και συνεπικεφαλής ερευνητής στην Oxford Vaccine Group. «Στον πληθυσμό που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από την COVID-19 περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι ενήλικες. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία κάποιων από αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να βεβαιωθούμε», προσέθεσε.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία αυτά, τα οποία ανακοινώθηκαν εν μέρει τον περασμένο μήνα, αλλά δημοσιεύονται ολοκληρωμένα σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», δείχνουν ότι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 70, οι οποίοι διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής νόσου και θανάτου από τη νόσο COVID-19, μπορούν να αναπτύξουν ισχυρή ανοσία στην πανδημική νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Δοκιμές τελικού σταδίου ή Φάσης ΙΙΙ γίνονται για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και για να δοκιμαστεί αν το εμβόλιο προστατεύει κατά της προσβολής από τον SARS-CoV-2 ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από αυτές τις δοκιμές της τρίτης φάσης είναι πιθανόν να ανακοινωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Lancet».
Το πιθανό εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19, ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου που θα προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο οι ανταγωνίστριες φαρμακοβιομηχανίες Pfizer Inc και BioNTech, όπως και η Moderna Inc, προπορεύτηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες, δημοσιοποιώντας δεδομένα από τις δοκιμές τελικού σταδίου, τα οποία δείχνουν αποτελεσματικότητα που ξεπερνάει το 90%.
Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που είναι γνωστή ως αγγελιαφόρος RNA (mRNA), αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι ένας ιικός φορέας που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπαντζήδες. Σημειώνεται πως η Φάση ΙΙ των δοκιμών που αναφέρεται στη «Lancet» αφορά συνολικά 560 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων 160 ηλικίας 18-55 ετών, 160 ηλικίας 56-69 ετών και 240 ηλικίας 70 ετών και άνω.
Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή ψευδοφάρμακο και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με το AZD1222, σύμφωνα με ό,τι δήλωσαν οι ερευνητές. Και αξίζει να αναφέρουμε πως η AstraZeneca έχει υπογράψει συμφωνίες παροχής και παρασκευής με εταιρείες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καθώς πλησιάζει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών της τελικού σταδίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας