Διεθνή

Γαλλία διαδηλώσεις: «Θα κατεβάσουμε τα κινητά όταν κατεβάσετε τα όπλα»

Γαλλία διαδηλώσεις: «Θα κατεβάσουμε τα κινητά όταν κατεβάσετε τα όπλα»
Γαλλία διαδηλώσεις: Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απαγορεύει σε πολίτες να φωτογραφίζουν ή να βιντεοσκοπούν αστυνομικούς κατά την διάρκεια διαδηλώσεων.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια» στην Γαλλία, και κυρίως το άρθρο το οποίο απαγορεύει στους πολίτες να φωτογραφίζουν αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις δημοσιογραφικές ενότητες αλλά και στα σωματεία εργαζομένων και στις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ποινή που προβλέπεται για τον παραβάτη αυτού του μέτρου, είναι 45.000 και μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση. .

Στη Λιλ η διαδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη (με πάνω από 1.500 συμμετέχοντες) υπό τη νόμιμη πια παρακολούθηση και από αέρος (drones) ενώ τη σκυτάλη παίρνουν αργότερα και άλλες πόλεις: Μονπελιέ, Ρουέν, Μασαλία, Σεντ Ετιέν, Χάβρη… Η συγκέντρωση στο Παρίσι (έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο) ήταν προγραμματισμένη για τις 16.30 (ώρα Ελλάδος). Τα καλέσματα υπογράφουν συνδικάτα και οργανώσεις δημοσιογράφων (μεταξύ αυτών και: Figaro, AFP, Parisien, Europe 1, Mediapart, L’Humanité κλπ).

Η αλλαγή στην διατύπωση δεν πείθει όσους αντιδρούν

Μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις η κυβέρνηση τροποποίησε την διατύπωση του επίμαχου άρθρου 24 του νομοσχεδίου για να διευκρινίσει ότι «οι προβλεπόμενες διατάξεις δεν θα αποτελούν εμπόδιο για την ελευθερία της πληροφόρησης». Με αυτή τη διατύπωση το άρθρο, που πέρασε στην πρώτη ανάγνωση με 146 ψήφους υπέρ και 24 κατά χθες το απόγευμα από τη Βουλή, προβλέπει ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων «με την επιφύλαξη του δικαιώματος ενημέρωσης».

Η διάταξη αυτή θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση ενώ η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι η λέξη «πρόθεση» είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υποστήριξε ότι με τον νόμο «επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης».

Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι

Στην πλατεία Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι, αριστεροί ακτιβιστές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και δημοσιογράφοι φώναζαν: «Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία!». Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου κινήματος, που ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα». Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μονπελιέ, τη Ρεν και το Σεντ Ετιέν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments