Ανδρέας Ξανθός ΕΣΥ: Η κυβέρνηση αφήνει έξω από την επίταξη τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια
Ο Ανδρέας Ξάνθος σε συνέντευξή του στο Cnn.gr, μίλησε για την πορεία της πανδημίας, ενώ χρεώνει στην κυβέρνηση την μη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μίλησε για την κατάσταση του ΕΣΥ αλλά και για την μη μείωση των κρουσμάτων παρά τα περιοριστικά μέτρα.
«Η επιδημιολογική ερμηνεία είναι ότι στη φάση της εκθετικής διασποράς του ιού, αργεί να φανεί η απόδοση των περιοριστικών μέτρων. Αλλιώς επηρεάζουν τα μέτρα αυτά ένα επιδημικό κύμα με 100 κρούσματα τη μέρα, όπως ήταν στην αρχική φάση, και αλλιώς τώρα που έχουμε 3000 κρούσματα τη μέρα»
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι: «Οι αντοχές του ΕΣΥ από άποψη υποδομών, έχουν ήδη εξαντληθεί, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Αυτό που κρατάει ακόμα το σύστημα υγείας όρθιο είναι το φιλότιμο και η υπεράνθρωπη και συγκινητική προσπάθεια του προσωπικού.»
Σε ό,τι αφορά την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Ξανθός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «Το ζητούσαμε, μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση έκανε την κίνηση αυτή πολύ καθυστερημένα και πολύ περιορισμένα. Αφήνοντας έξω μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιοχής όπως το «Διαβαλκανικό».»
Παρουσίασε επίσης τις 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, τονίζοντας ότι «Χρειάζεται επειγόντως σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Βασικοί άξονες του είναι:
1. Η διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στα στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ
2. Η πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ιδιαίτερα στις «εστίες υπερμετάδοσης»
3. Η δραστική ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων δομών, η παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν στο επόμενο διάστημα, η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ, η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς με αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων και ένταξη στα ΒΑΕ και, κυρίως, ένα πλάνο 15000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα δώσει το «σήμα» της εργασιακής προοπτικής για τους συμβασιούχους και της «θωράκισης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
4. Η επίταξη και πλήρης αξιοποίηση όλων των ιδιωτικών κλινικών- Κέντρων Αποκατάστασης και η επιστράτευση των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας
5. Η δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικό τεστ όλων των πολιτών με ύποπτα συμπτώματα, με συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ για covid-19 που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια
6. Η ενεργός εμπλοκή όλων των δομών και των ανθρώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’οίκον παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με ήπια συμπτώματα covid, ανθρώπων που είναι σε «καραντίνα» και χρονίως πασχόντων από άλλα σοβαρά νοσήματα.
7. Η σοβαρή αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας και η μέγιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων( ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης-πρόγραμμα EU4Health) για μια μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο ΕΣΥ και στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας.»
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι «Τι πιο λογικό και επιβεβλημένο λοιπόν από το να ειπωθεί με σαφήνεια ότι, στο βαθμό που δεν αποδέχεται ο Κ. Μητσοτάκης τη γραμμή της συστράτευσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην πιο δύσκολη στιγμή, αναλαμβάνει ο ίδιος πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της;»
Τέλος, με αφορμή την πορεία του Πολυτεχνείο, ο κ. Ξανθός είπε ότι «η ιστορία των επιδημιών δείχνει ότι χωρίς κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις δεν έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας