Κόσμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συζητήσεις Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συζητήσεις Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τους τρόπους λειτουργίας της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε για το έργο της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τους τρόπους λειτουργίας της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα περαιτέρω βήματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέματα οικονομικής συνεργασίας και την απεμπλοκή των μεταφορών και επικοινωνιών στην περιοχή.

Η συμφωνία που έληξε τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συζητήθηκαν επίσης αναλυτικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις 21 Νοέμβριου στο Γερεβάν και το Μπακού της ρωσικής διυπουργικής επιτροπής καθώς και η πορεία της εφαρμογής των θέσεων που αναφέρονται στην ανακοίνωση των ηγετών των τριών χωρών της 9ης Νοεμβρίου.

Στις 9 Νοέμβριου ο Πούτιν, ο Αλίεφ και ο Πασινιάν υπέγραψαν κοινή δήλωση για τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Βάσει των συμφωνιών που επετεύχθησαν, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία παραμένουν στις θέσεις που έχουν αναπτυχθεί και στην περιοχή εγκαθίσταται η ρωσική ειρηνευτική δύναμη.

Μακρόν στηρίζει την αρμενική κοινότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην αρμενική κοινότητα, μεταβαίνοντας στην έδρα ενός «τηλεφωνικού μαραθωνίου» για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του πληθυσμού στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Αυτή η ανθρωπιστική δέσμευση είναι προφανώς αυτό που οφείλουμε στους 120.000 εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις επτά επαρχίες (που ελέγχονται πλέον από το Αζερμπαϊτζάν), αλλά και σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αρμένιους που ζουν σήμερα σε συνθήκες που είναι αφόρητες», “υποσιτιζόμενοι” και σε “πολύ μεγάλη φτώχεια”, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η βοήθεια της Γαλλίας στην Αρμενία

Ένα πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να αναχωρήσει από τη Γαλλία “από την Κυριακή” με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου (φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, ζεστά ρούχα, παιχνίδια…), στο οποίο θα επιβαίνει ο πρώην διεθνής άσος του ποδοσφαίρου Γάλλος αρμενικής καταγωγής Γιούρι Τζορκαέφ, δήλωσε ο Μακρόν.

“Σήμερα, υπάρχει εκεχειρία” μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, “αλλά υπάρχει μια ανθρωπιστική κατάσταση που είναι δραματική”, δήλωσε επίσης ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998 που ήταν επίσης παρών στην έδρα της κινητοποίησης αυτής για τη συγκέντρωση δωρεών. Οι εκτοπισμένοι “χρειάστηκε να φύγουν, συχνά παίρνοντας μαζί ελάχιστα πράγματά τους”, εξηγεί ο Κριστόφ Ντοσικιάν, αντιπρόεδρος του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου.

1,7 εκατ. ευρώ από τον τηλεφωνικό μαραθώνιο

Ο τηλεφωνικός μαραθώνιος άρχισε την Πέμπτη. Έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατομμύρια. Αλλά “οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες”, δήλωσε ο Ντοσικιάν. Περίπου είκοσι άνθρωποι εργάζονται στην αίθουσα αυτή, σε ένα κτίριο που διέθεσε για τον σκοπό αυτό ένας όμιλος τηλεπικοινωνιών.

Ο κύριος στόχος είναι η αρμενική διασπορά στη Γαλλία η οποία, με 600.000 μέλη, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. “Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του προέδρου Μακρόν, ο οποίος ήταν ο μόνος μεταξύ των δυτικών ηγετών που κατήγγειλε την αζερική επιθετικότητα”, σύμφωνα με τον Ντοσικιάν.

Η πολυμερής βοήθεια της Γαλλίας στην Αρμενία

Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι η Γαλλία ζητούσε “μια πολιτιστική εκεχειρία” για να αποφευχθεί η “καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς” στην περιοχή. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επίσης την επιθυμία του για μια “διεθνή εποπτεία” της συμφωνίας που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έθεσε τέλος σε εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπάρχουν ακόμη θέματα που “δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο σε μια τουρκο-ρωσική συζήτηση”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments