Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: «Η βία κατά των γυναικών είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε»

Φώφη Γεννηματά: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία μέσα στην πανδημία, με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ «για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες-στελέχη του Κινήματος Αλλαγής καθώς και διακεκριμένες επαγγελματίες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία μέσα στην πανδημία, με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της», ανέφερε η κ. Γεννηματά, ανοίγοντας τη διαδικτυακή συζήτηση, και επισήμανε ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη «διαρκή εκκρεμότητα».

«Να αντιμετωπίσουμε επιτέλους κατάματα το ”αόρατο φαινόμενο” που αφήνει ορατά σημάδια ντροπής για τις κοινωνίες μας και προσβολής για όλες τις γυναίκες»

Σημείωσε επίσης πως «στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες, ενώ φέτος 8 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, τρεις από αυτές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Και χθες ακόμα δολοφονήθηκε μία γυναίκα από τον σύζυγό της στη Μάνη».

Επίσης, είπε ότι οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 15900 αυξήθηκαν απότομα 4 φορές τον Απρίλιο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος 1.441 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία το 84% αφορούσε γυναίκες-θύματα βίας, ενώ μόλις το 15% των περιστατικών είχαν γυναίκες ως δράστες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «χρειάζονται μέτρα και δράση με χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων γραμμών στήριξης των γυναικών αυτών, καθώς και συμβουλευτικών κέντρων, αλλά και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων στους δήμους της χώρας, που θα συμβάλουν θετικά ως προς την προστασία αυτών των γυναικών».

«Επιτέλους, πρέπει να δράσουμε. Να δώσουμε ένα τέλος πριν να είναι αργά. Να τιμήσουμε ως κοινωνία τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, με το να μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ που ανεβαίνει τόσα χρόνια τον δικό της Γολγοθά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Υπενθύμισε ότι «στον τομέα της ισότητας έχουν γίνει πολλά, πάρα πολλά, και η παράταξή μας ήταν πρωτοπόρα στον αγώνα αυτό. Όμως η μάχη συνεχίζεται όσο η κουλτούρα της ανοχής και της βίας παραμένει ζωντανή» είπε, και συμπλήρωσε πως «η πανδημία έφερε στο φως τη σκοτεινή όψη ενός φαινομένου, για το οποίο ο πολιτικός μας χώρος είχε δώσει, αλλά και δίνει διαρκείς μάχες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα συμβουλευτικά κέντρα των γυναικών, οι δομές φιλοξενίας γυναικών είναι έργα ΠΑΣΟΚ. Πρωτοστατήσαμε σε θέματα ισότητας των φύλων, αλλά και αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε αποτελεί κατάφωρη παραβίασή της».

Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, «ήμασταν από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα της ραγδαίας αύξησης ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Τονίζαμε διαρκώς και εξακολουθούμε και στο δεύτερο lockdown να τονίζουμε την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την έκθεση των γυναικών στη βία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο