Κεραμέως για νομοσχέδιο του υπουργείου: «Έτσι θα καθορίζονται οι νέες ειδικότητες»
Στις αλλαγές που επιθυμεί να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να επιτευχθεί η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κ. Κεραμέως μίλησε για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι είναι ο δρόμος για να συνδεθούν οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας με την μάθηση.
«Η επαγγελματική εκπαίδευση ως έχει αυτή τη στιγμή, και επί πολλές δεκαετίες για να είμαστε ειλικρινείς, δεν συνδέεται με την αγορά εργασίας. Ζούμε σε μια χώρα που έχουμε το εξής παράδοξο: έχουμε ανεργία και ταυτόχρονα εργοδότες που ψάχνουν νέους με δεξιότητες και δεν βρίσκουν. Άρα κάτι δεν κάνουμε καλά στη σύνδεση της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς» είπε αρχικά η υπουργός.
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Αυτή είναι η φιλοδοξία του νέου νομοσχεδίου. Πλέον, όλες αυτές οι δομές που ασχολούνται με την επαγγελματική εκπαίδευση, ό,τι έχει να κάνει με τις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών, όλο το περιεχόμενο θα διαμορφώνεται αφού πρώτα δούμε τι χρειαζόμαστε στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία».
Έτσι θα καθορίζονται οι νέες ειδικότητες:
Σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η υπουργός απάντησε ότι «υπάρχει ένας μηχανισμός σε δυο επίπεδα, σε εθνικό και τοπικό – περιφερειακό. Συγκροτούνται συμβούλια στα οποία συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΣΕΕ, που θα ανιχνεύουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, στις 13 περιφέρειες της χώρας. Έτσι θα διαπιστώνεται τί χρειάζεται η κάθε περιφέρεια». Σύμφωνα με την ίδια, στη συνέχεια θα καταγράφονται οι ανάγκες, «τα επαγγέλματα δηλαδή που χρειάζονται και έτσι θα διαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών και οι ειδικότητες».
Σχετικά με το επίπεδο 3, τη νέα βαθμίδα τεχνικής εκπαίδευσης, που μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 8 επίπεδα προσόντων. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει και το επίπεδο 3, που τοποθετείται μετά το Γυμνάσιο και πριν το Λύκειο. Αυτό εισάγουμε τώρα στην Ελλάδα, ώστε μαθητές να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, με απολυτήριο Γυμνασίου, με διετή φοίτηση και θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα»
Ακούστε παρακάτω τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας