Κρούσματα σήμερα 06/12: 904 νέα κρούσματα – 101 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι
Έσπασε το φράγμα των 3000 θανάτων στη χώρα μας με 101 νεκρούς σήμερα. Οι διασωληνωμένοι είναι 600 ενώ τα ημερήσια κρούσματα είναι κάτω από 1000 και συγκεκριμένα 904. Όπως μπορείτε να δείτε και στο Infographic που ακολουθεί με τα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας στην χώρα μας, δεν χωράει εφησυχασμός.
Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων πέντε εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115.471, εκ των οποίων το 52,8% αφορά άνδρες.
Τα 4.986 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30.594 (26,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 169 (28,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 75,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.003 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 1.197 (39,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πρώτα να μειωθούν τα κρούσματα και μετά να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί
Το εμβόλιο μπορεί να αποτελεί την νούμερο ένα ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παγκόσμια, ωστόσο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Πέρα από τα ζητήματα της προμήθειας, της μεταφοράς και της αποθήκευσης θα χρειαστεί οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν όταν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης επιχειρηματολογεί γιατί πρέπει πρέπει να είναι χαμηλά τα κρούσματα για να εμβολιαστούμε.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία.
«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο, τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες, κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό, για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επεσήμανε.
Όσο αφορά στις αντιδράσεις για τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πολίτες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης και εκτίμησε ότι όσο περνά ο καιρός οι ενδοιασμοί θα είναι λιγότεροι και η συμμετοχή μεγαλύτερη.
Τέλος, ερωτηθείς για την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. «Δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα».
«Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας