Τεχνολογία

Ψηφιακές δεξιότητες: Κάνε το τεστ για να αξιολογήσεις το επίπεδό σου

Ψηφιακές δεξιότητες: Πόσο ικανός είναι κάποιος στο να ανταπεξέλθει στον νέο ψηφιακό κόσμο, μπορεί να το διαπιστώσει με ένα απλό τεστ αξιολόγησης.

Υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσει κάποιος εύκολα και γρήγορα τις ψηφιακές του δεξιότητες. Ο ψηφιακός κόσμος είναι το μέλλον και η επάρκεια των πολιτών στο να μπορούν να χειριστούν το ηλεκτρονικό περιβάλλον είναι το ζητούμενο για όλο και περισσότερους. Με την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά δεδομένα αλλά και να βελτιώσει τις ψηφιακές του ικανότητες.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να συγκεντρώσει, σε ένα σημείο εισόδου, εκπαιδευτικό περιεχόμενο που βελτιώνει τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών. Στην Ψηφιακή Ακαδημία, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα, δωρεάν και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες εγγραφής τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες του, στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του. Η παρακολούθηση είναι διαδικτυακή και γίνεται με τον ρυθμό που ταιριάζει στον καθένα.

Αυτοαξιολόγηση με ένα απλό τεστ

Με το εργαλείο αυτοαξιολόγησης ενσωματωμένο πλέον στην Ψηφιακή Ακαδημία και ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο αξιολόγησης DigiComp v2.1, ο πολίτης αποκτά τη δυνατότητα να αξιολογήσει το επίπεδο της ψηφιακής του ικανότητας. Ακολούθως, και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αυτοαξιολόγησης παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα εξατομικευμένης πρότασης μαθημάτων. Ιδιαίτερα για τους εξειδικευμένους χρήστες ή επαγγελματίες ΤΠΕ υπάρχει δυνατότητα επιλογής και παρακολούθησης ενός σημαντικού αριθμού μαθημάτων.

Το περιεχόμενο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών το παραχώρησαν δωρεάν και προς χρήση από τους πολίτες, επιλεγμένοι οργανισμοί με αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό κύρος: ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, γνωστές διεθνείς εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οργανισμοί ψηφιακής εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, επιλέχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με Έλληνες ακαδημαϊκούς και ειδικούς στην ψηφιακή εκπαίδευση. Αξιοποιήθηκε ελληνική και διεθνής εμπειρία ώστε τα κριτήρια επιλογής να διασφαλίσουν:

  • την ποιότητα στο περιεχόμενο και στην δομή της εκπαιδευτικής πλατφόρμας και,
  • την απλότητα στη χρήση.

Όπως υπογραμμίζεται, η πλατφόρμα είναι δυναμική. Δηλαδή, τόσο οι θεματικές ενότητες όσο και τα μαθήματα θα εμπλουτίζονται διαρκώς, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος εκπαιδευτικών αναγκών. Ακόμα περισσότεροι πάροχοι περιεχομένου θα προσφέρουν εκπαιδευτική ύλη και ευκαιρία για περισσότερες ώρες «παρουσίας» των πολιτών στην Ψηφιακή Ακαδημία. Ο κάθε ένας χρήστης μπορεί να βρει λιγότερες ή περισσότερες ώρες ενδιαφέρουσας εκπαίδευσης.

Πως λειτουργεί το εργαλείο αυτοαξιολόγσης

To εργαλείο αυτοαξιολόγησης παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις γενικές ψηφιακές δεξιότητές τους και να αναγνωρίσουν το επίπεδό τους. Η προσέγγιση της υλοποίησης βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων DigComp v2.1, το οποίο περιγράφει 21 ψηφιακές δεξιότητες οργανωμένες σε 5 περιοχές δεξιοτήτων.

Απαντώντας σε απλές ερωτήσεις, μπορείτε να αξιολογήσετε το επίπεδο σας στις 5 περιοχές ψηφιακών δεξιοτήτων. Τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης θα σας οδηγήσουν σε μια εξατομικευμένη πρόταση παρακολούθησης μαθημάτων που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες και να κατακτήσετε το επόμενο επίπεδο.

Θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Επιλέξτε «Έναρξη αυτοαξιολόγησης» για να ξεκινήσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο