Ελλάδα

Κορωνοϊός Αττική: Αυτή είναι η εικόνα από τα λύματα – Σταθεροποιείται το ιικό φορτίο

Κορωνοϊός Αττική: Μετά τη Θεσσαλονίκη, και η εικόνα των λυμάτων της Αθήνας δείχνει ότι σταθεροποιείται το ιικό φορτίο.

Το ιικό φορτίο στην Αττική δείχνει να σταθεροποιείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας. Τη θετική αυτή εικόνα μετέφερε ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο κ. Θωμαϊδης, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποιεί έρευνα στα λύματα της Αττικής τους τελευταίους εννέα μήνες, τόνισε ότι «εδώ και 2 εβδομάδες δεν φαίνεται να μεταβάλλεται το ιικό φορτίο στα λύματα, επομένως δεν περιμένουμε περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων στο πεδίο».

«Τελευταία μέτρηση την προηγούμενη Τρίτη και η εκτίμηση από το ιικό φορτίο ήταν 20.000 κρούσματα ενεργά» υπογράμμισε ο καθηγητής. Η Αττική έχει 5 εκατομμύρια κατοίκους και η μέση τιμή των κρουσμάτων είναι περίπου 300, 285 αυτή τη βδομάδα κι αυτό σημαίνει ότι «τα μέτρα έχουν φτάσει σε έναν μίνιμουμ αποτελεσματικότητας. Δώσανε αυτό που περιμέναμε» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε: «Δεν είμαι ειδικός για τα μέτρα, είναι ευθύνη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Σίγουρα στο νου υπάρχει οικονομία και η υγεία. Η ισορροπία είναι εύθραυστη. Θεωρώ ότι μια προσεκτική πορεία προς άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με υπομονή, υπευθυνότητα από εμάς θα μπορούσε να λειτουργήσει, ώστε να περάσουμε σε έναν Ιανουάριο χωρίς να δημιουργήσουμε ένα τρίτο κύμα».

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Θωμαΐδη:

Ευχάριστα τα νέα από τη Θεσσαλονίκη

Να σημειώσουμε ότι μετά από εβδομάδες lockdown, ευχάριστα είναι τα νέα που μετέφερε ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ από τις μετρήσεις που κάνει η διεπιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου και της ΕΥΑΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, ο πρύτανης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ενημερώνοντας για λάθη που είχαν γίνει σε πόλεις της Ευρώπης.

Ο κ. Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του στον Real Fm 107,1, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που έγιναν στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και τα οποία αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου -ο οποίος είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που κάνει την έρευνα και παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης- η μέση τιμή αυτής της εβδομάδας σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης είναι μειωμένη κατά 36%, γεγονός που σημαίνει πως η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα -η οποία είχε οριζοντιωθεί για περίπου επτά μέρες με τον πρύτανη να «χτυπά» τότε τον «κώδωνα» του κινδύνου- καταγράφει πτώση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο