Κρούσματα σήμερα 10/12: Σταθερά ψηλά νεκροί και διασωληνωμένοι – Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα της αγοράς
Ανησυχητική σταθερότητα παρουσιάζουν τα νούμερα των νεκρών και των διασωληνωμένων που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού και πάλι ξεπέρασαν τα 1600 χθες Τετάρτη. Το ΕΣΥ, όπως αναφέρουν ειδικοί, γιατροί και νοσηλευτές παραμένει κάτω από αφόρητη πίεση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε εξέλιξη ήταν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας σε σχέση με τις προτάσεις που θα κάνουν προς την κυβέρνηση, η οποία θα κάνει νέες ανακοινώσεις την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Από ό, τι φαίνεται οι ειδικοί θα προτείνουν να ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, έτσι ώστε να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον κόσμο. Πάντως, Στέλιος Πέτσας και Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει ρίσκα με την κατάσταση να είναι τόσο κρίσιμη.
Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας
«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Στο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στο λιανεμπόριο και στο κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM 90.1, υπογράμμισε πως «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς».
Παράλληλα, ενόψει των ανακοινώσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων συμπλήρωσε πως «ό,τι υπάρξει θα είναι μετρημένο». «Δεν θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα με το σύστημα υγείας υπό πίεση», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα βασικό χρονοδιάγραμμα». Επίσης, απέκλεισε την πιθανότητα, στην παρούσα χρονική συγκυρία, να πάει η κυβέρνηση σε σπαστά μέτρα. Ερωτώμενος για τις εκκλησίες και το άνοιγμα ή μη αυτών απάντησε πως η Εκκλησία «θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες».
Τι θα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι λοιμωξιολόγοι θα προτείνουν στην κυβέρνηση να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα στο άνοιγμα της αγοράς τις μέρες των γιορτών. Για άλλη μια φορά τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής όταν μίλησε, σήμερα Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3, για μικρά και προσεκτικά βήματα αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει.
Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας σε κάθε μια από αυτές.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας, και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.
Η συνέντευξη του καθηγητή
Συγκλονιστικές οι εικόνες που μεταφέρουν οι ήρωες του ΕΣΥ
«SOS» εκπέμπουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα νούμερα των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι δισωληνωμένοι συνεχίζουν να είναι υψηλά. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας, με τους ίδιους να βιώνουν σκηνές που ούτε φαντάζονταν. Η Παθολόγος, Επιμελήτρια Α’ στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών, Εμμανουηλία Κεχαγιά, περιγράφει τον πόλεμο αυτό με τον αόρατο εχθρό και προκαλεί ρίγη συγκίνησης.
«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγους μήνες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» αναφέρει η γιατρός, μιλώντας στο grtimes.gr. «Τα άτομα που χειροτέρεψαν πολύ γρήγορα, ήταν σε αυτές τις σχετικά νεαρές ηλικίες, ειδικά από 40 έως 50 ετών. Σε αντίθεση με αυτά που ακούγαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας» λέει στη συνέχεια η κ. Κεχαγιά προσθέτοντας πως μεταξύ των νεότερων ασθενών στις παραπάνω ηλικίες, υπήρχαν και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κάποια εκ των οποίων δεν τα κατάφεραν.
Όπως επισημαίνει η Παθολόγος, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, την εποχή πριν τον Covid 19 είχε έξι κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναπτύξει συνολικά περίπου 12, που το τελευταίο διάστημα είναι 100% γεμάτες.
«Αδειάζουν και γεμίζουν αμέσως οι ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς διασωληνωμένοι, χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες ώρες σε αναμονή, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα». Αναφερόμενη για την κλινική στην οποία εργάζεται, την Παθολογική, η κ. Κεχαγιά εκτιμά ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανταπεξήλθε μέχρι στιγμής στο 100%, γεγονός που η ίδια αποδίδει και στον διευθυντή της, τον κ. Ιωάννη Κακουλίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «μάχιμο και άξιο».
Σε ερώτηση για το πως βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις τόσες πολλές απώλειες, η κ. Κεχαγιά απαντά πως ξεπέρασαν όλοι τον εαυτό τους πολλές φορές. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πέφταμε και σηκωνόμασταν, την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για δεύτερη σκέψη, σε αυτό που βιώσαμε, σε αυτό που περάσαμε και που περνάμε» αναφέρει, προσθέτοντας πως ειδικά οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά τραγικές.
Προσπαθώντας να περιγράψει τις δραματικές στιγμές των απωλειών δεν βρίσκει λόγια. Εξάλλου η σκέψη, όπως υπογραμμίζει, είναι πολυτέλεια. «Και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ο ασθενής… Να σε παρακαλάει, να παρακαλάει κάποιος από το περιβάλλον του (τηλεφωνικά μόνο επιτρέπεται η επικοινωνία), είναι τραγικές οι καταστάσεις. Δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους» αναφέρει.
Όσον αφορά τους ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, η κ. Κεγαχιά λέει ότι είναι η «μεγάλη χαρά» όλων. «Με το που θα ντυθούμε και θα μπούμε στην κλινική Covid, έχουμε πρώτα να περάσουμε από το τμήμα που είναι οι αποσωληνωμένοι για να πάρουμε λίγο κουράγιο. Αυτοί που βγήκαν νικητές μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε. Αυτή είναι πιστεύω και η ικανοποίηση για έναν γιατρό. Τίποτα άλλο».
«Ανεκτίμητη η βοήθεια των εθελοντών»
Όπως ήταν επόμενο, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι και του νοσοκομείου Γιαννιτσών που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ η πίεση στο υπόλοιπο προσωπικό, που σύμφωνα με την Παθολόγο κάλυψε τα κενά, με υπερωρίες, εξτρά εφημερίες και φυσικά με τη βοήθεια των εθελοντών γιατρών που ήρθαν από το «Mediterraneo Hospital» Αθηνών.
Η κ. Κεχαγιά, αναφέροντας τα ονόματα τους, ένα προς ένα, επισήμανε ότι οι γιατροί αυτοί τις τελευταίες μέρες έχουν αναλάβει στον βαθμό που μπορούν και διεκπεραιώνουν, όσα περισσότερα περιστατικά μπορούν, με αυτοθυσία. «Η συμβολή τους ήταν καταλυτική για εμάς. Η βοήθεια τους ανεκτίμητη» σημείωσε, μιλώντας για τον ο κ. Βύρων Μαρδάγια, την κα. Μαρία Πετράκη, τον κ. Ιωάννη Χρήστου, τον κ. Ανδρέα Τσίφη και την κ. Άννα Μαρία Βιέρου.
Νικητής ο 8χρονος Γιάννης στην Πάτρα
Κάτω από τους ήχους χειροκροτημάτων και με τους ανθρώπους γύρω του να χαμογελούν με αισιοδοξία, ο 8χρονος Γιάννης βγήκε νικητής από τη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Θυμίζουμε ότι μικρός είχε να αντιμετωπίσει το σύνδρομο Καβασάκι που παρουσιάστηκε ως επιπλοκή του κορωνοϊού.
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει οι γιατροί στη χώρα μας και το πρώτο που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίου. Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, η έξοδος του μικρού Γιάννη από τη ΜΕΘ είναι μια τεράστια νίκη των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και του ίδιου του παιδιού και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχες περιπτώσεις.
«Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα για τον Γιάννη μας. Σήμερα βγαίνεις από την Εντατική, θέλουμε να σε συγχαρούμε. Ήσουν δυνατός, νίκησες αυτή την αρρώστια. Σου δίνουμε έναν έπαινο με το όνομά σου» είπε ο γιατρός. «Αυτό είναι ένα κράνος που χρησιμοποιούμε στην Εντατική στα δύσκολα περιστατικά. Γράφει το όνομά σου, γράφει ότι είσαι αστροναύτης. Τα όνειρά σου να τα πραγματοποιήσεις. Αυτή είναι η νίκη της ζωής, να είσαι περήφανος για σένα», τόνισε.
«Την προηγούμενη Παρασκευή το παιδί έκανε μάθημα στη τηλεκπαίδευση και αφού παρακολούθησε μία ώρα, μετά ήρθε κουρασμένο και μου είπε «μπαμπά δεν μπορώ άλλο κουράστηκα». Εγώ του λέω «τι έχεις παιδί μου» μου λέει «μάλλον με πόνεσε το κεφάλι μου από το μάθημα» και του βάλαμε θερμόμετρο γιατί είδα ότι ήταν ζεστό, είχε 38,5. Το ρώτησα «τι έπαθες Γιαννάκη μου, κουράστηκες» και μου λέει το παιδί «ναι μάλλον κουράστηκα…» είπε ο πατέρας του σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Τι ζήτησε ο 8χρονος Γιάννης
Η μητέρα του μικρού Γιάννη με δάκρυα στα μάτια δήλωσε χθες στην κάμερα της ΕΡΤ πως το μόνο που της ζήτησε, ήταν μην ανοίξουν τα αδέρφια του το χριστουγεννιάτικο δώρο του, μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι. «Στο σπίτι ήταν 2 μέρες με πυρετό και στο τρίτο εικοσιτετράωρο τη Δευτέρα η παιδίατρός μας μάς είπε ότι πρέπει να φύγει κατευθείαν για το Ρίο» ανέφερε.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο
Συναγερμός στην Αμαλιάδα
Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, καθώς γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορέας και πλήρωμα του ΕΚΑΒ την περασμένη Δευτέρα ήρθαν σε επαφή με ασυμπτωματικό ασθενή, ο οποίος μπήκε στο νοσοκομείο με οξύ επεισόδιο κήλης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, ο ασθενής χειρουργήθηκε και μετά την επέμβαση υπεβλήθη σε τεστ, το αποτέλεσμα του οποίου έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό, προκαλώντας αναστάτωση σε όσους είχαν έρθει τις προηγούμενες ώρες σε επαφή μαζί του.
Έτσι αυτή τη στιγμή 18 εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν μπει σε καραντίνα.
Σύμφωνα με το patrisnews.com, ο ασθενής, πριν μπει στο χειρουργείο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Πύργου και συγκεκριμένα στην καρδιολογική κλινική για εξέταση, με τις πληροφορίες, επίσης να λένε ότι το προσωπικό που ήρθε σε επαφή μαζί του είχε λάβει μέτρα προστασίας, λόγω του ότι εκεί λειτουργεί η μονάδα Covid-19 και άρα δεν απαιτήθηκε να μπουν και αυτοί σε προληπτική καραντίνα.
Σε επικοινωνία που είχε χθες η εφημερίδα «Πατρίς» με την αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, Ειρήνη Αγγελάκου, επιβεβαίωσε το περιστατικό, ξεκαθαρίζοντας ότι το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή βρίσκεται σε κατ’ οίκον καραντίνα και δεν έχει υποβληθεί σε τεστ για τον ιό, αφού μέσα σε λίγες ώρες από την επαφή, όπως τόνισε, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ενδεικτικό για το εάν είναι ή δεν είναι θετικοί στον ιό.
Στα όρια του το νοσοκομείο
Το γεγονός έχει θορυβήσει τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, αλλά και τους υπόλοιπους που συνεχίζουν να εργάζονται. Με τα 18 άτομα να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και τους μετακινημένους στο νοσοκομείο Πύργου γιατρούς, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις, η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας έχει αποδεκατιστεί αυτές τις μέρες και δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, με δεδομένο ότι και το νοσοκομείο Πύργου έχει μετατραπεί σε μονάδα για κορωνοϊό.
Πάντως, η κ. Αγγελάκου, επισημαίνει ότι το νοσοκομείο, παρότι δεν εφημέρευσε χθες, λειτουργεί κανονικά με το προσωπικό που διαθέτει. Επίσης, είπε ότι η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων και η ίδια είχαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για το ζήτημα και έλαβαν σχετικές οδηγίες για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Τα νεότερα από τα εμβόλια – Ο Μόσιαλος απέναντι στους αρνητές
Με πρόσφατη ανάρτηση του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος απάντησε στους αντιεμβολιαστές και όσους πιστεύουν τις γνωστές θεωρίες συνομωσίας που αναφέρουν ότι πίσω από τον εμβολιασμό κρύβεται ο Μπιλ Γκέιτς που θέλει να τους βάλει… τσιπάκι.
Μεταξύ άλλων ο Ηλία Μόσιαλος διευκρινίζει ότι ουδέποτε ο ιδρυτής της Microsoft χρηματοδότησε την εταιρεία Pfizer και καταλήγει λέγοντας χαρακτηριστικά «Κατηγορούν τον Γκέιτς ότι θέλει τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ αυτοί κατάφεραν να πετύχουν αυτό που λένε ότι επιδιώκει ο μέγας αντίπαλος τους ο Μπιλ. Μήπως τελικά τους έχει βάλει τσιπάκια ο Μπιλ για να πετύχει τον στόχο του;».
Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή:
«Ένα από τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών είναι ότι τα εμβόλια τα έχει χρηματοδοτήσει ο Μπιλ Γκέιτς γιατί έτσι επιδιώκει τη μείωση του πληθυσμού. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο ως επιχείρημα αλλά αυτά λένε σε διαφορά βίντεο που κυκλοφορούν. Επομένως οι αντιεμβολιαστές δεν θέλουν τη μείωση του πληθυσμού και καλά κάνουν. Γιατί να πεθαίνει άδικα ο κόσμος;
Να διευκρινίσω ότι η εταιρεία Pfizer δεν πήρε καμία επιδότηση από το ίδρυμα Γκέιτς για να αναπτύξει το εμβόλιο. Πήρε επενδυτικό ρίσκο και κατόρθωσε να αναπτύξει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο. Ας αφήσουμε όμως τη χρηματοδότηση και ας μείνουμε στο άλλο σκέλος του επιχειρήματος. Το 2019 πέθαναν 207500 παγκοσμίως (κυρίως παιδιά και έφηβοι) εξαιτίας της ιλαράς. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2019.
Γιατί έγινε αυτό; Γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς. Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητα μια επιτυχία του αντιεμβολιαστών. Πέτυχαν τη μείωση τον εμβολιασμών αλλά υπονόμευσαν συστηματικά το βασικό τους επιχείρημα. Κατηγορούν τον Γκέιτς ότι θέλει τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ αυτοί κατάφεραν να πετύχουν αυτό που λένε ότι επιδιώκει ο μέγας αντίπαλος τους ο Μπιλ. Μήπως τελικά τους έχει βάλει τσιπάκια ο Μπιλ για να πετύχει τον στόχο του;».
Εμβόλιο Moderna: Προχωράει σε κλινικές δοκιμές σε εφήβους
Άλλη μια εταιρεία προχωράει τις διαδικασίες για το εμβόλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Moderna, ξεκινάει η κλινική δοκιμή φάσης 2/3 σε εφήβους για το εμβόλιο mRNA-1273 που αναπτύσσει κατά της ασθένειας Covid-19. Υπολογίζεται ότι η φάση 2/3 της μελέτης αναμένεται να εγγράψει 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 12 έως 18 ετών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι πρώτοι έφηβοι εθελοντές έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αρχές του νέου έτους.
Η νέα μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ και στόχο έχει την αξιολόγηση της δυνητικής ασφάλειας και ανοσογονικότητας του mRNA-1273 σε αυτή τη σημαντική νεαρότερη ηλικιακά ομάδα. Κάθε έφηβος εθελοντής θα λάβει είτε εικονικό εμβόλιο, είτε δύο δόσεις του mRNA-1273 και θα τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε τη φάση 2/3 για το εμβόλιο mRNA-1273 σε υγιείς εφήβους στις ΗΠΑ. Ο στόχος μας είναι, μέχρι την άνοιξη του 2021, να έχουμε εξασφαλίσει τα πρώτα δεδομένα που θα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου mRNA-1273 σε εφήβους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο που θα προστατεύει τους εφήβους, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο στο φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας του», σημειώνει σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.
Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε έγγραφα, τα οποία αναφέρουν ότι τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του για έγκριση έκτακτης ανάγκης.
Η τυπική έγκριση φαίνεται να είναι θέμα ωρών, ενώ το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο ακόμα και αυτή την Παρασκευή. Έτσι, μετά τη Βρετανία και τον Καναδά, που επίσης έδωσε το «ok» για το σκεύασμα, και οι ΗΠΑ μπαίνουν στο κόλπο της διαδικασίας του εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται, ότι οι Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech με την επιλογή να αγοράσουν έως και πέντε φορές περισσότερες. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην προχωρήσει σε παραγγελία 100 εκατομμυρίων δόσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδέχεται να καθυστερήσει τη δεύτερη παρτίδα στις αρχές του 2021.
Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποτάσσονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που ζητά τα σκευάσματα που θα παράγονται να διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ και μετά σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τρίτη ότι κατανοεί τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την ταχύτητα με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες παρήγαγαν εμβόλια, αλλά επέμεινε ότι δεν έγιναν καθόλου περικοπές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας