Διεθνή

Σύνοδος κορυφής: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Οι πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σύνοδος κορυφής: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Οι πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Σύνοδος κορυφής: Λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ φέρεται έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων όπως αυτό συζητείται σήμερα, με βάση δημοσίευμα του Reuters.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις ευρωπαϊκές συζητήσεις που θα κρίνουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Η ΕΕ φέρεται έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων όπως αυτό συζητείται σήμερα, με βάση δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν να προετοιμαστούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα σε δύο άτομα.

Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα. Καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης». Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες.

Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Το σχέδιο, όπως σημειώνει το Politico, συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη και θα μπορούσε να αλλάξει. Εντούτοις, ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές, όπως σημείωσε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.

Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της». Η ΕΕ δηλώνει επίσης «πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Reuters: Υπό διαπραγμάτευση το προσχέδιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα στην Τουρκία και εταιρείες υπεύθυνες για γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της κοινής δήλωσης στην οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και φαίνεται το θέμα να παραπέμπεται στη σύνοδο του Μαρτίου, ενώ η Ελλάδα δεν θεωρεί επαρκή τα όσα αναφέρονται.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα «προετοιμάσει επιπλέον καταχωρίσεις» στη βάση της λίστας κυρώσεων που έχει ήδη καταρτιστεί από το 2019 και «εάν χρειαστεί εργαστεί στην επέκταση της εμβέλειάς της», σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν στη Σύνοδο του Μαρτίου περαιτέρω βήματα εάν δεν υπάρξει πρόοδος με την Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το εάν θα υλοποιήσουν την προειδοποίηση που διατυπώθηκε τον Οκτώβριο για κυρώσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις δραστηριότητές της και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως επισημαίνει το Reuters. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, οι στοχευμένες κυρώσεις δεν θεωρούνται επαρκείς από την Ελλάδα, και το προσχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Επιστολή Μισέλ στους ηγέτες

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το «real.gr», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του ότι «στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα. Θα ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο Σασσόλι».

«Όσον αφορά στην πανδημία COVID-19, χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις στα εμβόλια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Μπορούμε τώρα να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό στις δοκιμές και την άρση των περιορισμών, ακόμη και για τα ταξίδια, όταν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση», επισημαίνει.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσο και του ταμείου ανάκαμψης», ανέφερε.

«Η απογευματινή μας συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος. Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται εντός της ατζέντας μας. Η εργασία για τον καλύτερο τρόπο για να φτάσουμε σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και θα στηρίξει τον ισχυρισμό μας ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να εξετάσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε ακόμα.

«Την Παρασκευή το πρωί, θα απευθυνθούμε στη Νότια Γειτονιά. Είναι μια βασική περιοχή για τα στρατηγικά μας συμφέροντα και πρέπει να εξετάσουμε πώς να την αναβιώσουμε και να της προσφέρουμε μια νέα διάσταση», σημείωσε. «Στη συνέχεια θα στραφούμε στην ασφάλειά μας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων ενίσχυσαν μόνο την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε ενάντια στην τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό. Θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα σε επιχειρησιακά μέτρα που ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία μας», αναφέρει στην επιστολή.

«Στο τέλος της συνάντησής μας, θα συναντηθούμε με τους Προέδρους της ΕΚΤ και της Ευρωομάδας για τη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ σε περιεκτική σύνθεση (27). Αυτό θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε την οικονομική κατάσταση και να δώσουμε περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών», σημειώνει. «Όσον αφορά στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάση την κοινή εντολή μας. Δεν είναι πρόθεση να προγραμματιστεί συζήτηση επί του θέματος. Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα μας ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε.

Αυτό είναι το προσχέδιο συμπερασμάτων που θα συζητήσουν οι «27» – Τι αναφέρει για Τουρκία

Δόθηκε εδώ και μερικές ώρες το προσχέδιο συμπερασμάτων που θα συζητήσουν οι «27». Σύμφωνα με αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης, καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021», σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων για την Τουρκία, που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση υπόψιν των ηγετών.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος που επιγράφεται «Ανατολική Μεσόγειος», στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προτεινόμενη ειδική έμφαση μιας τέτοιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας είναι στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας συριακών προσφύγων στην Τουρκία.

3. Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης ·
  • καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 ·
  • η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή του και την υποστήριξή του σε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

5. Όσον αφορά στα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τη Λιβύη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλους τους φορείς να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της διαδικασίας του Βερολίνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσφορά υποστήριξης της λιμενικής ακτοφυλακής μέσω εκπαίδευσης και παρακολούθησης, καθώς και της παροχής εξοπλισμού και σκαφών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ευρώπη να τηρήσει τις αποφάσεις και να στείλει σαφές μήνυμα

Την ίδια ώρα, στην εκ νέου εργαλειοποίησή του μεταναστευτικού και στις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα από την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Kαλώντας να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος σχετικά με κυρώσεις.

Αναφερόμενος στην εν γένει τουρκική συμπεριφορά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

«Η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός, έκανε, μάλιστα, μνεία στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Πιθανές οι επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία «εφόσον χρειαστεί»

Όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητήθηκε την Τετάρτη (09/12) σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Reuters», θα υπάρξει διεύρυνση, αλλά όχι και σκλήρυνση των κυρώσεων προς την Άγκυρα. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Οι ζυμώσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με διπλωμάτες να λένε στο Reuters ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά.

Μάλιστα, το πρακτορείο, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, υποστηρίζει πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ότι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος.

Εφόσον συμφωνηθεί, η ΕΕ θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, όπως αναφέρει το προσχέδιο.

«Πυρά» Ερντογάν

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ΕΕ «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

«Κλειστά χαρτιά» από τη Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. η Άγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Αναφερομένη στο θέμα, σύμφωνα με την «Deutche Welle», eξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ – Άγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω», πρόσθεσε… Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, σήμερα η κ. Μέρκελ δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments