Αυτοί δεν πρέπει να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο – Οι παρενέργειες
Στο ζήτημα των παρενεργειών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, κι ενώ κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 62 θανάτους, 558 διασωληνωμένους και 639 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πόνος είναι η πιο συχνή παρενέργεια που έχουν παρουσιάσει μέχρις στιγμής όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. «Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο που έγινε το εμβόλιο (σ.σ. δηλαδή στον ώμο), ενώ αρκετοί ένιωσαν κόπωση, κεφαλαλγία και πιο σπάνια ανέβασαν πυρετό», τόνισε η καθηγήτρια, σημειώνοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.
Ποιοι δεν θα κάνουν άμεσα το εμβόλιο
Μιλώντας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η κυρία Παπαευαγγέλου εστίασε στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι νόσησαν από covid-19.
Ωστόσο έτυχε 12 έγκυες γυναίκες που δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού και οι ίδιες δεν έχουν μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Αναφορικά με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός, κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Σίγουρα πρώτοι θα κάνουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί. Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, είπε η ίδια, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους».
Το μήνυμα για τα ρεβεγιόν
Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Έχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων σθενών και καθημερινών θανάτων» είπε η καθηγήτρια.
Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις «διαφορετικές» φετινές εορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και τα οποία πρέπει όλα μαζί να εφαρμόζονται για να αποδίδουν. Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους τόνισε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη «φούσκα» δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά.
Το άνοιγμα των σχολείων
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά βρίσκονται αρκετό καιρό μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Επανέλαβε ότι τα σχολεία έκλεισαν γιατί υπήρξε διασπορά μεταξύ των γονέων και όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας