Ελλάδα

«Βόμβα» lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

«Βόμβα» lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου
Χατζάκης lockdown: Την άποψή του ότι τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

Την εκτίμηση ότι το lockdown πρέπει να συνεχιστεί, όπως είναι σήμερα, εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης. Επίσης, και αυτός προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε στην περίοδο των γιορτών, αλλιώς η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.

Ο καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ τόνισε στο ethnos.gr: «Για να μην έχουμε τρίτο κύμα θα πρέπει το lockdown με αυτή τη ήπια μορφή να πάει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μπορεί να εφαρμοσθεί το lockdown στις διάφορες μορφές του, όπως για παράδειγμα να πάνε τα παιδιά στα σχολεία γιατί πρέπει να πάνε, να ανοίξει προοδευτικά το λιανεμπόριο, κλπ. Ο κίνδυνος είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί».

Ο Άγγελος Χατζάκης εξήγησε πως εάν ξεφύγουμε στις γιορτές μπορεί εύκολα αυτή η εικόνα να αλλάξει. «Με το προοδευτικό άνοιγμα θα οδηγηθούμε μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο οπότε και θα έχει εμβολιαστεί -με βάση τον προγραμματισμό- ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της πανδημίας

«Με τη μορφή του σημερινού lockdown, στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρχει σοβαρή αποκλιμάκωση της επιδημίας εκτός κι αν ξεφύγει η κατάσταση στις γιορτές. Τότε θα έχουμε αισθητή μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ πιθανώς να φθάσουμε και τις μισές εισαγωγές. Άλλωστε η αποτύπωση της μείωσης των κρουσμάτων καταγράφεται στις εντατικές 3 με 4 εβδομάδες μετά», είπε ο καθηγητής.

Ο Άγγελος Χατζάκης τόνισε ακόμα πως θα ήταν λάθος να ανοίξει ταυτόχρονα όλη η οικονομία καθώς θα μπορούσε να ανατραπεί μία πιθανή βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα της Ελλάδας. «Εάν ακολουθήσει της μέθοδο του lockdown για ένα τρίμηνο έστω και στην ήπια μορφή του, οδηγείσαι σε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως άλλωστε έγινε και στην Αυστραλία η οποία μηδένισε τα κρούσματα. Οπότε και εκτιμώ ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ χαμηλός. Ακόμη κι αν ανοίξει την οικονομία με προοδευτικό τρόπο. Η νυχτερινή διασκέδαση πάντως δεν βλέπω να ανοίγει», εξήγησε.

Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, οι εμβολιασμοί θα συμβάλουν δραστικά στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα αφού μέχρι αρχές Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. «Και επειδή το εμβόλιο θα γίνει πρώτα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα περιορισθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι. Και έτσι δεν θα έχουμε και τρίτο κύμα. Θα πρέπει δηλαδή να συνδυαστεί το lockdown με τους εμβολιασμούς.

Το εμβόλιο μπορεί να αποδώσει εντός 15 ημερών αλλά θα πρέπει κανείς να σχεδιάσει με βάση τον έναν μήνα ώστε να έχουν καλυφθεί όλες οι πιθανότητες, σημείωσε ο κ. Χατζάκης. «Μέχρι το καλοκαίρι εάν όλα πάνε καλά και ισχύσει ο προγραμματισμός που έχει γίνει, θα έχουν εμβολιασθεί 6-7 εκατ. πολίτες. Επομένως θα είμαστε καλά το καλοκαίρι. Θα έχει να εμβολιασθεί δηλαδή περίπου το 70% των πολιτών και συνεπώς θα έχουμε πολύ καλή εξέλιξη. Δεν θα μπαίνουν πλέον οι συμπολίτες μας σε εντατικές και δεν θα πεθαίνουν από τον κορωνοϊό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments