Νότης Μηταράκης: Αναμορφώσαμε το πλαίσιο προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης προέβη σε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα μετά την επίσκεψή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο δεύτερο σπίτι του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, με την επίσκεψη να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, «αναμορφώσαμε το πλαίσιο προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων και καταργήσαμε το απαράδεκτο μέτρο της κράτησής τους σε αστυνομικά τμήματα μετά από 21 χρόνια». Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι «δίνουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση και την ομαλή ενσωμάτωσή τους, καθώς και στην μετεγκατάστασση σε άλλες χώρες».
Οι στόχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για το 2021
Θυμίζουμε πως κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2021, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε πως «ανακτάμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης». Οδηγός «είναι η προστασία της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη, μεταναστευτική πολιτική». Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, το 2021, είναι:
- Η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών ροών, «καθώς δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές».
- Ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
- Οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
- Η λειτουργία των κλειστών / ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021.
- Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδου.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και της διαδικασίας ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης.
- Η ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματα.
- Η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας.
Τέλος, να αναφέρουμε πως βασική πηγή χρηματοδότησης των δράσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για το 2021 παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με ενημέρωση Βουλής για τις μεγαλύτερες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Μια διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ενώ ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, κανένας διαγωνισμός δεν συζητήθηκε στην αρμόδια μόνιμη διαρκή επιτροπή της Βουλής».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας