Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επαγγελματική κουζίνα είναι απαιτητική. Ως σεφ έχω την ευτυχία να έχω ζήσει τις ιδιαιτερότητες της και τις απαιτήσεις της. Ένας ιδιαίτερος ρόλος που έχει ο σεφ στην κουζίνα είναι να δίνει λύσεις. Άμεσα! Εδώ και τώρα λοιπόν, θα σου δώσω κι εσένα τη λύση για να φτιάξεις την υπέροχη μπεσαμέλ με κάρυ που αγαπούσε η Μαρία Κάλλας.
Επειδή έχω δει ακόμα και επαγγελματίες μάγειρες να δυσκολεύονται να φτιάξουν μπεσαμέλ θα σου δώσω ένα βασικό tip που θα σε κάνει σεφ: Πάρε μια κατσαρόλα ρηχή με μεγάλη διάμετρο. Βάλε το βούτυρο και άναψε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Άστο να λιώσει (εάν θες να δώσεις μια άλλη νότα, άστο λίγο παραπάνω να πάρει μια καφέ απόχρωση, όμως πρόσεχε μη σου καεί). Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε μ’ ένα αυγοδάρτη. Μόλις γίνουν ένα, προσθέτεις το γάλα σιγά σιγά.
Tip: Αποσύρεις από τη φωτιά και δουλεύεις το μίγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί το επαναφέρεις στη φωτιά. Εάν σου σβολιάσει όπως λέγανε οι γιαγιάδες μας, μην πανικοβληθείς. Σπάσε τους σβόλους με τη βοήθεια του αυγοδάρτη και συνέχισε. Αυτό το κάνεις μέχρι να ρίξεις όλο το γάλα και να έχεις μια παχύρευστη κρέμα.
Εκτέλεση
Λιώνεις το βούτυρο και προσθέτεις το γαρίφαλο την πιπεριά το κάρυ και την κανέλα. Ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά και προσθέτεις την βασική μπεσαμέλ. Τα αφήνεις να πάρουν μια βράση. Έτοιμο! Αυτή η μπεσαμέλ είναι ιδανική για ψάρι βραστό ή ατμού.