Πώς να κάνω μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα είναι γλυκίσματα που παρασκευάζονται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσονται όπως και οι κουραμπιέδες, στα πατροπαράδοτα γλυκά που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Και μιας και πλησιάζουμε στην πολυαναμενόμενη αυτή γιορτή, σας έχουμε την ιδανική συνταγή για θεϊκά μελομακάρονα παραδοσιακά με όλα τα μυστικά από τη σεφ και συγγραφέα μαγειρικών βιβλίων, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα κλασικά μελομακάρονα είναι εύκολα, σωστά σιροπιασμένα και αφράτα.
Υλικά συνταγής
- 240 γραμμάρια ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 240 γραμμάρια ελαιόλαδο ελαφρύ
- 50 γραμμάρια κονιάκ
- 160 γραμμάρια χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
- 200 γραμμάρια ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 400 γραμμάρια νερό
- 400 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο
- ½ λεμόνι (ακέρωτο)
- αλεσμένο φιστίκι ή καρύδι
Εκτέλεση
Για τα παραδοσιακά μελομακάρονα, σιροπιασμένα, μελωμένα και αφράτα μαζί, χρειάζεστε απλά υλικά που έχετε όλοι. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
Η ζύμη για τα παραδοσιακά μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15 λεπτά στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25 λεπτά στους 160 ºC. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.
Πώς φτιάχνουμε το σιρόπι;
Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3 λεπτά. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια.
Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι ψιλοκομμένο ή καρύδια. Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας