Αθανάσιος Εξαδάχτυλος κορωνοϊός: Μόνο όταν δούμε διφήφιο αριθμό διασωληνωμένων θα είμαστε σε «ασφαλή νερά»
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα και υπογραμμίζοντας ότι τα ρεβεγιόν θα πρέπει να γίνουν με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.
«Αποκλιμάκωση θα υπάρξει όταν θα δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους», είπε σχετικά. Μόνο τότε, παράλληλα με τον αριθμό των κρουσμάτων, θα έχουμε μπει «σε ασφαλή νερά». Η πίεση στο σύστημα υγείας και ειδικά στις ΜΕΘ συνεχίζεται, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου». Ζήτημα είναι αν υπάρχουν μία με δύο κλίνες ΜΕΘ όταν εφημερεύουμε, είπε, τονίζοντας ότι «είμαστε σε μια εύθραυστη ισορροπία» και εκφράζοντας την ανησυχία του για την κινητικότητα στις εορτές. Το δεύτερο κύμα δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε.
Στην εκπομπή μίλησε εξάλλου ο πρώτος Έλληνας γιατρός που έχει εμβολιαστεί παγκοσμίως. Ο κ. Δημήτρης Τζαχάνης, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Καλιφόρνια, τόνισε ότι δεν είχε κάποια σημαντική παρενέργεια από τον εμβολιασμό. Το μόνο που αισθάνθηκε ήταν λίγος πόνος στο μπράτσο που κράτησε για μία μέρα. Την ίδια μέρα μάλιστα ο γιατρός εργάστηκε κανονικά.
Τι να προσέξουμε σύμφωνα με την Αθηνά Λινού – Δεν έχουμε τελειώσει με το δεύτερο κύμα
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τελειώσει με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού υπογράμμισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού.
Παρά την υποχώρηση των κρουσμάτων και τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει παρατηρηθεί, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναστραφεί η σημερινή τάση. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος για την περίοδο που θα ακολουθήσει τις γιορτές, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece.
Για αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τρεις βασικούς κανόνες κατά την εορταστική περίοδο:
- Με τους ίδιους ανθρώπους που θα κάνουμε Χριστούγεννα να κάνουμε και Πρωτοχρονιά, να παραμείνουμε δηλαδή στην κοινωνική «κάψουλά» μας.
- Όχι περιττές συναναστροφές κατά τη διάρκεια των εορταστικών αγορών.
- Άμεση απομόνωση από τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο με το πρώτο «ύποπτο» σύμπτωμα.
Αναφορικά με τα rapid tests, η Αθηνά Λινού εξέφρασε επίσης, αμφιβολίες για το πρόγραμμα των μαζικών ελέγχων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, τρία είναι τα προβλήματα που διακρίνει:
- Τα tests δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά αφού θα γίνονται με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής στο διαδίκτυο. Επομένως, δεν θα εξετάζονται όσοι τηρούν με μικρότερη προσοχή τα μέτρα, αφού αυτοί δεν είναι πιθανό να δηλώσουν συμμετοχή.
- Δεν θα συμμετάσχουν στα tests όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλαδή κοινωνικές ομάδες όπως οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι ή οι Ρομά, όπου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.
- Η διαδικασία θα αρχίσει στις 28 Δεκεμβρίου, κάτι που θα σημάνει ότι οι ασυμπτωματικοί θα κάτσουν κανονικά στα εορταστικά τραπέζια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας