Ηλεκτρονικές απάτες: Ο Covid-19 άνοιξε το κουτί της Πανδώρας
Η παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας τους ανοίγει την όρεξη να εισβάλλουν σε ακόμα περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς. Διασπείρουν ηλεκτρονικά δολώματα με συνημμένα αρχεία, κατασκευάζουν σελίδες οι οποίες μιμούνται καταπληκτικά τις γνήσιες σελίδες τραπεζών, επιστρατεύουν απατηλά sms με ένδειξη κατεπείγοντος, βανδαλίζουν mail servers εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, αρπάζουν εισερχόμενα και λίστες διευθύνσεων με κάθε ευκαιρία, αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς εκμεταλλευόμενοι ακόμα και αγγελίες σε δημοφιλείς ιστοσελίδες.
Αόρατος πόλεμος
Η ΕΛ.ΑΣ από την πλευρά της έχει κινητοποιήσει τεράστιο μηχανισμό προκειμένου να περάσει το μήνυμα τους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε κάθε είδους ηλεκτρονική συναλλαγή.
Στην αντίπερα όχθη, οι απατεώνες παρακολουθώντας την έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων και συναλλαγών μέσα στην πανδημία έχουν επιχειρήσει τα πάντα με κάθε διαθέσιμη τεχνολογία για να αυξήσουν τις πιθανότητες να παρασύρουν περισσότερο κόσμο στις ηλεκτρονικές ενέδρες τους.
Ψεύτικες σελίδες τραπεζών
Ο μέσος χρήστης δεν αναλύει την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας σελίδας, ιδιαιτέρως όταν είναι μια μεγάλη ηλεκτρονική διεύθυνση. Όταν συνδέεται μέσω κινητής συσκευής, ακόμα πιο σπάνια ελέγχει σε ποια ηλεκτρονική διεύθυνση έχει συνδεθεί. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το γραφιστικό περιβάλλον μιας σελίδας ομοιάζει με το περιβάλλον μιας αληθινής σελίδας τραπέζης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο χρήστης αυτός θα εξαπατηθεί.
Μια τέτοια σελίδα δημιούργησαν πρόσφατα απατεώνες εκμεταλλευόμενοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν παρατηρεί βασικές λεπτομέρειες. Τα θύματα αυτής της ηλεκτρονικής απάτης καλούνταν μέσω ενός sms που έφτανε στα κινητά τους να συνδεθούν με την τράπεζα τους μέσα από ένα φαινομενικά αθώο συντομογραφημένο σύνδεσμο.
Όταν πατούσαν τον σύνδεσμο από το sms, άνοιγε η εφαρμογή περιήγησης και στην οθόνη τους εμφανιζόταν μια σελίδα Ελληνικής τραπέζης στην οποία τίποτα δεν κινούσε υποψίες ότι η σελίδα ήταν ψεύτικη.
Οι χρήστες πληκτρολογούσαν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης νομίζοντας ότι έχουν συνδεθεί με τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Όταν πατούσαν “Αποστολή”, μεταφέρονταν σε άλλη σελίδα σε server εξωτερικού η οποία ειδοποιούσε ότι καθυστερεί η σύνδεση επειδή γίνεται επαλήθευση στοιχείων.
Στο παρασκήνιο η σελίδα αυτή είχε μεταφέρει ήδη τα ονόματα χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης σε βάση δεδομένων που ήλεγχαν οι απατεώνες. Όσο οι χρήστες περίμεναν να ολοκληρωθεί η σύνδεση, οι απατεώνες έμπαιναν στους λογαριασμούς και τους άδειαζαν.
Απάτη με δόλωμα τιμολόγια και αναθέσεις
Μια ακόμα μορφή απάτης η οποία εμφανίσθηκε στην εποχή της καραντίνας είναι τα μηνύματα σε εταιρίες και επιχειρηματίες τα οποία περιείχαν ως συνημμένα αρχεία “τιμολόγια”, “συμφωνητικά πληρωμής”, “αναθέσεις προμηθειών”, “έγκριση συμμετοχής σε διαγωνισμούς”. Τα μηνύματα στέλνονταν κυρίως σε εταιρικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι συντάκτες των μηνυμάτων αυτών υποδύονταν εκπροσώπους μεγάλων και γνωστών εταιριών και ζητούσαν από τους παραλήπτες να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους τα αρχεία και να τα επιστρέψουν υπογεγραμμένα και σφραγισμένα ώστε να πληρωθούν για υπηρεσίες που παρείχαν στις εταιρίες αυτές ή για να συμμετάσχουν άμεσα σε διαγωνισμούς προμηθειών.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι απατεώνες στόχευαν να κινήσουν την περιέργεια όσων έλαβαν αυτά τα μηνύματα. Όταν οι χρήστες ανυποψίαστοι άνοιγαν από περιέργεια τα αρχεία, στο παρασκήνιο εκτελούνταν στους υπολογιστές τους εγκατάσταση λογισμικού με αποστολή να υποκλέπτει από προσωπικά έγγραφα και αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης μέχρι οτιδήποτε πληκτρολογούνταν από αυτούς τους υπολογιστές και να μεταφέρει κρυφά όλα αυτά τα δεδομένα στους εμπνευστές της απάτης.
Απάτες μέσω αγγελιών
Μια καλοστημένη απάτη μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο με την οποία οι απατεώνες αποκτούν άμεση πρόσβαση στα μετρητά των θυμάτων τους, τρέχει από τις αρχές Νοεμβρίου. Με τον τρόπο που θα περιγράψουμε στη συνέχεια, μια σπείρα κατάφερε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να αδειάσει, μεταξύ πολλών άλλων σε διάφορα σημεία της χώρας, και τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας του Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, κ. Γιώργου Ντίνου.
Ο κ. Ντίνος μιλά αποκλειστικά στο pagenews.gr, περιγράφοντας λεπτό προς λεπτό πως του την έσκασαν οι απατεώνες ώστε να να μην βρεθούν άλλοι στην ίδια δύσκολη θέση. Όλα άρχισαν όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από άτομο ενδιαφερόμενο να αγοράσει την μοτοσικλέτα για την οποία ο κ. Ντίνος είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο αγγελία πώλησης.
Ο υποψήφιος “αγοραστής” μάλιστα έδειξε προθυμία να προπληρώσει ηλεκτρονικά μεγάλη προκαταβολή προκειμένου να αποκτήσει την μοτοσικλέτα. Όμως, ο κ. Ντίνος δεν φανταζόταν ότι ακριβώς εκείνη την στιγμή ο απατεώνας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, εξύφαινε την πιό καταστροφική φάση του σχεδίου του. Ελάχιστα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, έτρεξε στο πλησιέστερο ΑΤΜ για να διαπιστώσει ότι 1.000 ευρώ είχαν κάνει φτερά από ένα ΑΤΜ 450 χιλιόμετρα μακριά.
Δείτε:
Δεκάδες τα θύματα
Ο ίδιος τηλεφωνικός αριθμός εντοπίζεται από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 σε δεκάδες απόπειρες εξαπάτησης. Ο κάτοχος του όπως όλα δείχνουν σε αρκετές περιπτώσεις τα κατάφερε. Όλοι όσων τα τηλέφωνα χτύπησαν από αυτόν τον αριθμό μιλούν για άγνωστο άτομο το οποίο τους συστήνεται ως Χ.Π.
Ο πρωταγωνιστής αυτής της απάτης τους εντόπισε όλους σε ηλεκτρονικές αγγελίες αγοραπωλησίας ειδών και υπηρεσιών. Σε όλους εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει ότι πουλάνε, προσφέρθηκε μάλιστα να πληρώσει αρκετά χρήματα προκαταβολικά. Ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να αποσπάσει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που άδειασε τον λογαριασμό του Προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και από τον τρόπο δράσης, έχει και συνεργό ο οποίος αναλαμβάνει να κάνει τις αναλήψεις από ΑΤΜ. Όπως προκύπτει από την εξέταση βίντεο από κάμερες ασφαλείας τραπεζικών υποκαταστημάτων, οι δράστες έχουν φροντίσει να αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους ώστε να μην εντοπισθούν εύκολα. Εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για να καλύψουν τα ίχνη τους, όση ώρα περιμένουν στο ΑΤΜ φορούν κουκούλα και μάσκα για να καλύψουν χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας