Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Οι ημερομηνίες σταθμοί – Πώς θα ξεκινήσει και πώς θα εξελιχθεί για τη χώρα μας
Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά του κορωνοϊού, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Οι ημερομηνίες «σταθμοί»
Αντίστροφα μετρά και η Ελλάδα για την έναρξη των εμβολιασμών και όλα είναι έτοιμα. Η Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου είναι μια μεγάλη μέρα για όλη την Ευρώπη μιας και παίρνει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer. Αυτό σημαίνει πως όλες οι χώρες θα ξεκινήσουν να τρέχουν διαδικασίες προκειμένου να το προμηθευτούν και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς.
Όσον αφορά για τη χώρα μας, στις 26 Δεκεμβρίου, μια μέρα δηλαδή μετά τα Χριστούγεννα, θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις εμβολίου. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής όπως έχει ανακοινωθεί βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει.
Από τις 4 Ιανουάριου η χώρα μας μπαίνει στο δεύτερο στάδιο των εμβολιασμών. Θα κάνουν το εμβόλιο φιλοξενούμενοι σε 350 οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα από Κινητές Μονάδες Υγείας που έχουν στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό με την διαδικασία να κρατά δύο εβδομάδες.
Στις 15 Ιανουαρίου έρχεται η σειρά των ευπαθών ομάδων σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και μετά σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος και στοίχημα είναι ως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 55% του γενικού πληθυσμού.
Πώς θα γίνεται η ενημέρωση;
Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. Με τρόπο απλό, κατανοητό και πειστικό, θα εξηγούν στους πολίτες το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο, καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης. Όπως έχει λεχθεί αρκετές φορές, για να καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, θα πρέπει να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας», δηλαδή να εμβολιαστεί άνω του 60% του πληθυσμού.
«Καμία ανησυχία παρά τη μετάλλαξη»
Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του φονικού ιού παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην νέα μετάλλαξή του που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών», το νέο στέλεχος «δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια», που παραμένουν «εξίσου αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Επιπλέον, δεν υπάρχει έως τώρα λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων λόγω του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία, κυρίως στη νότια Αγγλία, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής της υγείας στο London School of Economics. Ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας