Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/12: Κίνδυνος για πιο σκληρό lockdown – Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Κρούσματα σήμερα 21/12: Κίνδυνος για πιο σκληρό lockdown – Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό
Κρούσματα σήμερα 21/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού έπεσαν ξανά σε τριψήφιο νούμερο, αλλά οι ειδικοί φοβούνται την περίοδο των γιορτών - Αύριο ανακοινώνει τα μέτρα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση - Τα νέα από το «μέτωπο» των εμβολίων.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, έχουν μειωθεί, ενώ ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των διασωληνωμένων. Να σημειώσουμε ότι χθες Κυριακή ο Οργανισμός κατέγραψε 588 νέες μολύνσεις, 70 νεκρούς σε ένα 24ωρο και 515 διασωληνωμένους.

Όπως επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε μέσα στις γιορτές, καθώς μπορεί να υπάρξει ανατροπή της κατάστασης προς το ακόμα χειρότερο. Άλλωστε, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που βρέθηκε στη Βρετανία με τις χώρες να κλείνουν τα σύνορα η μία πίσω από την άλλη. Το καλό νέο είναι ότι το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο» Δυτική Αττική και Κοζάνη, που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, ενώ αύριο η κυβέρνηση θα κάνει γνωστά τα μέτρα για τις μέρες των γιορτών.

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για το ενδεχόμενο συνέχειας του lockdown

«Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρημένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες. Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μεγάλη σημασία έχει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Φαίνεται το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει αργά και ίσως βραδύτερα από ό,τι θα περιμέναμε και θα θέλαμε.

Πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων. Ας φροντίσουμε τη συμπεριφορά μας τις επόμενες περίπου 15 ημέρες να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία. Και ιδίως μέσα στις γιορτές, αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί καμία παράταση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είπε ότι αύριο μετά από σύσκεψη για τον σκοπό των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων», ξεκαθάρισε αναφέροντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί, κυρίως την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Δεν πρέπει να γιορτάσει ο κορωνοϊός αλλά εμείς σε στενό κοινωνικό κύκλο», υπογράμμισε.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζουμε ότι χθες η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ. Σαρηγιάννης από την άλλη εκτιμά ότι η επέκταση του lockdown θα πρέπει να συνεχιστεί έως τις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το πλαίσιο ούτε τα σχολεία πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Αντιθέτως, σε υποτιθέμενη άρση των μέτρων ενδεχομένως υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι αυτά δεν πρέπει να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εξήγησε επίσης ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων τη μέρα θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, πριν από δύο ημέρες είχε πει ότι ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021.

svg%3E

Χαράλαμπος Γώγος: Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα

Για την πιθανότητα άρσης του lockdown μετά τις γιορτές ο καθηγητής  σημείωσε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πάμε καλά, αλλά με το τελευταίο νέο είμαι επιφυλακτικός. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα» σχολίασε.

Την ίδια στιγμή κλήθηκε να σχολιάσει τα νέα δεδομένα με την μετάλλαξη του κορωνοϊού. Όπως σημείωσε «δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία». Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος χαρακτήρισε βαρύ το μέτρο της αναστολής των πτήσεων από και προς την Βρετανία, τουλάχιστον έως ότου υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία από τον μεταλλαγμένο ιό.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Όπως είπε, σήμερα «η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την μετάλλαξη του κορωνοϊού».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Γώγου

Στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 27 Δεκεμβρίου, και όχι στις 28 όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος στη σημερινή του συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι θα εμβολιαστεί τρεις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

«Εγώ προσωπικά θα εμβολιαστώ την πρώτη μέρα που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στην Ελλάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Στις 27 Δεκεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση με την ΠτΔ συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα γύρω από την πορεία της πανδημίας, τη διαχείριση της κρίσης, και το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού στη χώρα. Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTEch, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό. Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο  και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του  στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Επίσης, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εν λόγω σκεύασμα, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουν επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, στην Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. svg%3E

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» θα ξεκινήσει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική για τον εμβολιασμό, ο Στέλιος Πέτσας ανέλυσε όλα τα επί μέρους στάδια, ενώ υπενθύμισε πως από απόψε θα υπάρχει τακτική ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (σ.σ. όπως και έγινε πριν λίγη ώρα), για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού- αυτού της Pfizer. Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής.

Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς. Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65, καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.

Το εγχείρημα είναι τεράστιας έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Και ο στόχος μας είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους».

Από σήμερα οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για τεστ κορωνοϊού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε σήμερα πως από απόψε εγκαινιάζεται το νέο πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.

«Η πανδημία του κορωνοϊού μάς έφερε μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε λίγους μήνες πριν. Η αντιμετώπισή του επιβάλλει την ομοψυχία όλων μας και την τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί. Για αυτό, κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Μια πτυχή αυτής της κοινής προσπάθειας είναι η παρακολούθηση ενός κρίσιμου επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού.

Η παρακολούθηση του δείκτη θα μας επιτρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορωνοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα. Η συμμετοχή λοιπόν στο τυχαιοποιημένο δείγμα ελέγχων θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, στην προστασία των ευάλωτων αγαπημένων μας στο στενό μας περιβάλλον αλλά και τους ειδικούς να διαμορφώσουν την απαραίτητη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια περίπου 12 χιλιάδων δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε συμπολίτης μας να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους μας, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments