ΠΟΕΔΗΝ: Αρνητικό το κλίμα για τον εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό
Λάθη επί λαθών γίνονται από το υπουργείο Υγείας, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στο υγειονομικό προσωπικό. “Δυστυχώς το κλίμα είναι αρνητικότατο στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Ουσιαστικά οι συνάδελφοι νιώθουν ότι τους εξαναγκάζουν να δηλώσουν υπέρ του εμβολιασμού. Οι ασφυκτικές προθεσμίες μιας ημέρας που δόθηκαν για συμμετοχή με συμπλήρωση προσωπικών δεδομένων έδωσε τροφή να επικρατήσουν οι αρνητικές απόψεις εμβολιασμού στα νοσοκομεία” αναφέρει επί του θέματος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.
Παράλληλα, τονίζει ότι όλο αυτό που γίνεται είναι κρίμα “γιατί χάσαμε συναδέλφους από κορωνοϊό. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ωφελιμότητα του εμβολίου”.
Ακόμη επισημαίνει ότι η συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό μέχρι σήμερα είναι στο 20% και κρούει καμπανάκι πως “εάν δεν αλλάξει η τακτική δεν θα διορθωθεί η κατάσταση”. “Απαιτείται ενημέρωση του προσωπικού με ανοικτή ημερομηνία δήλωσης επιθυμίας εμβολιασμού. Με δηλώσεις του Νόμου 105 που ανακατεύει μέσα προσωπικά δεδομένα, χωρίς καμία ενημέρωση με προθεσμία μιας ημέρας δεν γίνονται εμβολιασμοί” καταλήγει.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα προβλήματα με τις μετακινήσεις σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας:
Όπως περιγράφει ο κ. Γιαννάκος “τα νοσοκομεία δεν προετοιμάστηκαν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεν δημιούργησαν ασφαλείς κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Δεν έφτιαξαν χώρους υποδοχής, δεν αγόρασαν μοριακούς αναλυτές, έχουν ανεπαρκή εξοπλισμό (π.χ. οξυγόνο), είναι υποστελεχωμένα και πολλά χωρίς έστω μία κλίνη ΜΕΘ.
Όταν μάλιστα άρχισαν τα κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών η κατάσταση ξέφυγε. Προσπάθησαν να καλύψουν τις ανάγκες με επικοινωνιακούς ακροβατισμούς. Μίλησαν και προπαγάνδισαν τον εθελοντισμό εντός του συστήματος. Εμείς επαινέσαμε τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν αλλά είπαμε όμως ότι αυτό δεν είναι λύση. Ανοίγεις μία τρύπα για να κλείσεις μία άλλη. Τα κενά δεν καλύπτονται με ολιγοήμερες εθελοντικές μετακινήσεις.
Πράγματι πήγαν συνάδελφοι εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και μέχρι να εγκλιματιστούν στη λειτουργία του νοσοκομείου έφυγαν. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν ήταν και τόσο εθελοντές. Όταν σε καλεί ο διοικητής και σου λέει “θα πας εθελοντικά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης” πώς μπορείς να αρνηθείς; Και φθάσαμε στο σήμερα που ο εθελοντισμός εγκαταλείφθηκε. Γίνονται τρίμηνες μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών προς επιβαρυμένα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου υγείας στις 18 Δεκεμβρίου που περιλαμβάνει τρίμηνες μετακινήσεις έξι γιατρών από νοσοκομεία της Ηπείρου και Κέρκυρας προς νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Μεταξύ των γιατρών που μετακινούνται είναι και η διευθύντρια πνευμονολόγος του νοσοκομείου της Άρτας. Στο νοσοκομείο αυτό μένουν πίσω τρείς γιατροί για να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς στη κλινική κορωνοϊού και στα πνευμονολογικά περιστατικά που νοσηλεύονται στη παθολογική”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας