Κόσμος

Ο Ηλίας Μόσιαλος για το νέο στέλεχος του ιού και τα παιδιά

Μόσιαλος: «Εάν όντως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στον παιδικό πληθυσμό, τότε πρέπει να ιχνηλατηθεί και να μελετηθεί» σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται στην αναφέρεται στην σχέση του νέου στελέχους του ιού (κορωνοϊού) με τα παιδιά υπογραμμίζοντας πως: “είναι δεδομένο πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, άρα και αναμενόμενο να υπάρχει μεγάλη -πιθανώς ασυμπτωματική- διασπορά μεταξύ παιδιών”.

Παράλληλα καταθέτει την άποψη πως «τα σχολεία ήταν ανοιχτά όλο αυτό το διάστημα. Ίσως λοιπόν αυτή η αναφερόμενη ως παρατηρούμενη αύξηση προκύπτει επειδή τα παιδιά έχουν περισσότερες συναναστροφές».

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Νέο στέλεχος του ιού και παιδιά.

Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια πιθανή συσχέτιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού με τα παιδιά. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά γύρω στον Σεπτέμβριο και έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων – στο Λονδίνο και στη Ν. Αγγλία- στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αλλά:

  • Υπάρχει εργαστηριακή απόδειξη πως λόγω κάποιου βιολογικού μηχανισμού το νέο στέλεχος προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά; Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία ακόμα στα χέρια μας.
  • Υπάρχει απόδειξη πως το νέο στέλεχος επιβαρύνει την κλινική εικόνα στα παιδιά; Δεν υπάρχει τέτοια ανακοίνωση.
  • Υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το NERVTAG ή άλλο επίσημο βρετανικό φορέα για την αναλυτική ηλικιακή κατανομή της διασποράς του νέου στελέχους; Όχι ακόμη.

Σε δήλωσή του ο καθηγητής Ferguson και μέλος του NERVTAG αναφέρθηκε σε ένδειξη (“hint”) πως προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά. Ο Peter Horby, ο πρόεδρος του NERVTAG, δήλωσε σήμερα το απόγευμα στο Science Media Center πως αξιολογώντας τα υπάρχοντα στοιχεία μπορούν πλέον να πουν – με μεγάλη εμπιστοσύνη- ότι αυτή η παραλλαγή έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι δηλαδή δεδομένο πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, άρα και αναμενόμενο να υπάρχει μεγάλη -πιθανώς ασυμπτωματική- διασπορά μεταξύ παιδιών.

Γιατί; Γιατί τα σχολεία ήταν ανοιχτά όλο αυτό το διάστημα. Ίσως λοιπόν αυτή η αναφερόμενη ως παρατηρούμενη αύξηση προκύπτει επειδή τα παιδιά έχουν περισσότερες συναναστροφές. Επομένως, εφόσον για την ώρα δεν έχουμε στοιχεία πως το νέο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο, και ξέροντας πως ο κορωνοϊός δεν είναι πολύ επικίνδυνος για τα παιδιά, ίσως να περιμένουμε για τις επίσημες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Για την ώρα με βάση τα ανακοινωμένα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ανησυχίας.

  • Για διασπορά που συσχετίζεται με αυξημένο ρίσκο για τα παιδιά,
  • Για μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους μεγάλους.

Εάν όντως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στον παιδικό πληθυσμό, τότε πρέπει να ιχνηλατηθεί και να μελετηθεί. Προφανώς αυτή η ανησυχία της επιτροπής μας οδήγησε στην αύξηση των περιορισμών. Για την ώρα υπάρχουν και κάποιες προτάσεις που εάν εισακουσθούν ίσως να μην ανοίξουν τα σχολεία στις αρχές της νέας χρονιάς. Τέλος, μου φαίνεται λογικό να υπήρξε μεγαλύτερη διασπορά ενός νέου στελέχους στα παιδιά γιατί ήταν ανοιχτά τα σχολεία, όπως είπα.

Είναι πλέον σαφές ότι το κλείσιμο των σχολείων ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα στη ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας μετά το πλήρες λοκνταουν (https://science.sciencemag.org/…/12/15/science.abd9338). Μεγάλη διασπορά θα είχαμε και στην Ελλάδα το Μάρτιο αν δεν είχαν παρθεί τα μέτρα που είχα εισηγηθεί, εγκαίρως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο