Υπηρεσία Ασύλου προσλήψεις: 54 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ
Ανακοινωση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά πενήντα τεσσάρων (54) ατόμων για την κάλυψη παροδικών αναγκών της Υπηρεσίας Ασύλου, της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις ανάγκες του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Χίου, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Κω, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέρου και της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Πρόγραμμα Έκτακτης Βοήθειας με αριθμό HOME/2018/AMIF/AG/EMAS/0083 και τίτλο “Improving a fair and efficient asylum process in Greece”» και συγκεκριμένα του εξής ανά υπηρεσία, τόπο απασχόλησης, ειδικότητα, διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β), των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (asylum.sox@migration. gov.gr) ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας μας όλα τα απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)», με σήμανση έκδοσης «02.12.2019», δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου ΙΙ του ανωτέρω Παραρτήματος, εκτός από την Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 που αναφέρεται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ II, «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», στοιχείο 2. του Παραρτήματος αυτού.
Λίγα λόγια για την υπηρεσία ασύλου
Η θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος ασύλου δίκαιου και αποτελεσματικού, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης πολιτικής της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Η δίκαιη αλλά ταχεία διαδικασία του ασύλου, εξασφαλίζει από τη μια ότι οι αμιγώς οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν λόγο να καταφύγουν στο σύστημα ασύλου, εφόσον γνωρίζουν πως η απόρριψη του αιτήματος τους θα γίνει σύντομα, ενώ οι πραγματικοί δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, λαμβάνουν τα ευεργετήματα που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία σε σύντομο χρόνο.
Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης πλησίον της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, συνεχίζει να δέχεται δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τις δυνατότητες της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μεγεθύνονται ακόμα περισσότερο λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την τουρκική εισβολή και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου ολόκληρης της επικράτειας της, περιλαμβανομένων των βορείων θαλάσσιων συνόρων της, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
H Υπηρεσία Ασύλου συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2004 με βάση τροποποίηση του περί Προσφύγων Νόμου του 2000 αντικαθιστώντας την Αρχή Προσφύγων. Οι κύριες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ασύλου είναι, εκτός από την πρωτοβάθμια εξέταση των αιτημάτων για διεθνή προστασία, ο συντονισμός και η εποπτεία της διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων υποδοχής, η εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου για τη θέσπιση κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του Κράτους Μέλους υπεύθυνου για την εξέταση αίτησης ασύλου, η ετοιμασία σχετικών νομοσχεδίων, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές της ΕΕ και γενικά ο συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών στα θέματα ασύλου.
Γενικότερα, οι διαδικασίες ασύλου στην Κύπρο, βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία ευθυγράμμισης με το υπό συνεχώς διαμορφούμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποσκοπώντας αφενός στο να παράσχουν προστασία σε αυτούς που αντιμετωπίζουν φόβο δίωξης στις χώρες καταγωγής τους και αφετέρου, υιοθετώντας γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες για να αντιμετωπίζουν κατά τρόπο έγκαιρο, δίκαιο και αποτελεσματικό τις αιτήσεις και να μην επιτρέπουν κατάχρηση του συστήματος.
Όπως προαναφέρθηκε, η Υπηρεσία Ασύλου συντονίζει και εποπτεύει τη διαχείριση και λειτουργία κέντρων ή χώρων υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας ή άλλου καθεστώτος βάσει του περί Προσφύγων Νόμου, καθώς και των μελών της οικογένειας οποιουδήποτε τέτοιου προσώπου. Επισημαίνεται ότι, τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμεση παροχή φιλοξενίας και κατ’ επέκταση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής όπως αυτές ορίζονται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, σε αιτητές διεθνούς προστασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας