Ελλάδα

Ειδικά προγράμματα για την στήριξη της ψυχικής υγείας λόγω πανδημίας – «Δεν είναι κανένας μόνος»

Προγράμματα ψυχικής υγείας: Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.

Στα προγράμματα στήριξης της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη. Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία του κοροναϊού όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές και έχει καταγραφεί ένα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού, σχεδόν το 1/3 με συμπτώματα άγχους και ανασφάλειας. Βιώνουν όλοι συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και έχουν επηρεάσει τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής. Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι δεν είναι μόνοι. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται αισθήματα ανασφάλειας αλλά και κούραση από τα μέτρα προστασίας» συμπλήρωσε η ίδια.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, το κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, χώρων θρησκευτικής λατρείας και πολιτιστικών δρώμενων έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανής κατάσταση και είναι πολύ δύσκολη η προσαρμογή και ακόμα πιο δύσκολη η πραγματικότητα για το ιατρικό προσωπικό που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους.

Όπως ανέφερε η κ. Ράπτη: «Σε αυτή την πρωτόγνωρη δυστοπική πραγματικότητα, χάσαμε όλοι σε ένα βαθμό την ψυχική μας ηρεμία για αυτό και το πρόγραμμα εμβολιασμού λέγεται «Ελευθερία». Πρέπει να ενισχύσουμε τις ψυχολογικές μας δυνάμεις γιατί δεν μπορεί να υπάρξει υγεία χωρίς ψυχική υγεία». Το υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην φροντίδα των ψυχικά ασθενών εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης στις δομές και έτσι δεν είχαμε έξαρση. Αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες το υπουργείο έκανε διεύρυνση της επιτροπής με την προσθήκη του Βασίλειου Παντελεήμονα Μποζίκα, καθηγητή Ψυχιατρικής και Διευθυντή της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας του υπουργείο βασίζεται σε πέντε άξονες.

1. Αναπτύσσονται μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διαρκεί η πανδημία. Υπάρχει η γραμμή 10306 η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που βοηθούν τους συμπολίτες μας που αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεδιάσκεψη για όσους βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα.

2. Λειτουργούν προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχολογικής υποστήριξης με έμφαση στους άνεργους, στους χρόνιους ασθενείς, στα παιδιά και στους εφήβους.

3. Υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας ενότητα ψυχικής υγείας που παρέχει συμβουλές για την πανδημία. Ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας όπου υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά και των ηλικιωμένους.

4. Υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου οδηγός για στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και έ

χει δρομολογηθεί ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνει πολύ γιατροί.

5. Ενισχύονται με προσλήψεις οι ψυχοκοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση του κοροωνοϊού.

Η κ. Ράπτη ανέφερε ακόμα ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης του υπουργείο Υγείας έχει ορίζοντας δεκαετίας και θα παρουσιαστεί το 2021. Τέλος η υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς: «η απόσταση που έχουμε είναι φυσική και όχι κοινωνική. Να επικοινωνούμε ζητώντας και προσφέροντας βοήθεια. Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να επικοινωνούμε και να δείχνουμε την αγάπη μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο