Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Εκεί εντοπίστηκαν τα 937 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Εκεί εντοπίστηκαν τα 937 νέα κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξημένος ο αριθμός νέων διαγνώσεων κορωνοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφονται σήμερα 261 κρούσματα από το σύνολο 937 μολύνσεων στη χώρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 212 το τελευταίο 24ωρο. Η διάδοση του ιού φαίνεται πως περιορίζεται ανά την επικράτεια, καθώς καμία περιφέρεια δεν καταγράφει σήμερα περισσότερες από 40 νέες μολύνσεις την Τετάρτη.

Πίνακας γεωγραφικής κατανομής κρουσμάτων

Στη Δυτική Αττική, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown από την περασμένη Παρασκευή καταγράφει 28 νέες μολύνσεις, ενώ η Κοζάνη 31. Στη Λάρισα καταγράφονται 37 νέες διαγνώσεις και στην Ξάνθη 22.

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 937 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5267 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39198 (29.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυστηροί έλεγχοι παντού

Σύμφωνα τις πληροφορίες, οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά θα είναι αυξημένοι προκειμένου να μην υπάρξουν συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να «συνεισφέρουν» στη διασπορά του κορωνοϊού. Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζουν την αναστολή των δρομολογίων των  Μέσων Μεταφοράς, το κλείσιμο των σταθμών του μετρό από τις 18:00 έως τις 21:00, ακόμη και το κλείσιμο των κεντρικών οδικών αρτηριών του Λεκανοπεδίου ώστε να μην μπορούν να κινηθούν οι πολίτες από τις 22:00 και μετά.

Επίσης, εφόσον χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν τα drones για να επιτηρηθούν συγκεκριμένες περιοχές. Την ίδια ώρα, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους για σαρωτικούς ελέγχους σε όλους τους δρόμους, στα διόδια, στις εισόδους και τις εξόδους των πόλεων και σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ).

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.  svg%3E

«Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κανείς δεν έχει λόγο να κυκλοφορεί το βράδυ»

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο OPEN TV αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας κάνοντας ειδική μνεία στην απαγόρευση κυκλοφορίας. «Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κανείς δεν έχει λόγο να κυκλοφορεί το βράδυ. Η Αστυνομία βρέθηκε στον δρόμο για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει κόπωση. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπου υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει καταστροφή. Όποτε υπάρχει γιορτή, είναι μαχαιριά στην υγεία μας. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά φέτος. Δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς αλλά θα κάνουμε τη δουλειά μας για να επιστρέψει το χαμόγελο. Να χαμογελάσουμε ξανά. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι ειδικοί για τις μέρες των γιορτών και για το lockdown

Να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μόνο με όσους ζουν στο ίδιο σπίτι προέτρεψε τους πολίτες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνοντας πως ο αριθμός των 9 ατόμων είναι ενδεικτικός. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Εξαδάκτυλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα λόγω των εορτών επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας και τις μετακινήσεις μας τις ημέρες αυτές.

«Προβληματιζόμαστε για το πώς θα είναι η κινητικότητα των ανθρώπων και πώς θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι επιπτώσεις της κινητικότητας αυτής», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο πρόβλημα των ημερών θα είναι οι εναλλασσόμενες επαφές μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε  ακόμη ότι «ο αριθμός των 9 ατόμων είναι ενδεικτικός το ιδανικό όμως, θα ήταν να περάσουμε τις γιορτές με τη στενή μας οικογένεια, με όσους δηλαδή ζούμε κάτω από την ίδια στέγη». Όπως εκτίμησε, μια σημαντική ανάσα φαίνεται να παίρνουμε την άνοιξη και πολύ καλύτερη θα είναι η κατάσταση τον Ιούνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι «ακόμα καλύτερα από πέρσι».

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη, υπογράμμισε ότι μελετάται από τους επιστήμονες, για το αν πράγματι είναι πιο μεταδοτικό. «Αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τους ιούς, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι», είπε και ξεκαθάρισε ότι «τα εμβόλια της νέας τεχνολογίας, σε περίπτωση που πράγματι υπάρχει κάποια σημαντική τροποποίηση, έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν».  svg%3E

Καμπανάκι κινδύνου κρούει για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τονίζει ότι οι μαθητές δεν πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις πριν τις 20 Ιανουαρίου. «Το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% μέχρι το τέλος του Μάρτη σε σχέση με αυτά που περιμένουμε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Mάλιστα, συμπλήρωσε πως βάσει των μοντέλων που τρέχει η ομάδα του «αντί για 600 κρούσματα θα φτάναμε στα 900 στο τέλος του Μάρτη».

Ακόμη υπογράμμισε ότι για τους παραπάνω λόγους «δεν αξίζει να ανοίξουν τα σχολεία» τις πρώτες μέρες του νέου έτους και εξήγησε πως στο διάστημα αυτό θα πρέπει να «εκμεταλλευτούμε το θετικό σενάριο του εμβολίου». Κάνοντας ειδική αναφορά στους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αύξηση των κρουσμάτων από το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε: «Με ανησυχούν οι γονείς και η αύξηση της κινητικότητας» συμπληρώνοντας ότι «τον Νοέμβριο ο συναγελασμός των γονέων γύρω από τα σχολεία και οι δραστηριότητες γύρω από αυτό οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, όπου αναφέρθηκε στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων και στο άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με την υφυπουργό, «ο κορωνοϊός και η πανδημία έχουν επηρεάσει την εκπαίδευση και έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωτική η χρήση της τηλεκπαίδευσης με τα προβλήματα τα οποία αναδεικνύονται, αλλά σίγουρα έχουν εξομαλυνθεί και έχει γίνει πρόοδος στην κάλυψη της ύλης».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «είναι ακόμα νωρίς για να ξέρουμε ποιο κομμάτι της ύλης θα περικοπεί. Αυτό θα αποφασιστεί από την αξιολόγηση στα τέλη Ιανουαρίου». «Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν το διάβασμά τους στην ύλη που γνωρίζουν», συνέστησε στους μαθητές και τόνισε πως έγκαιρα θα ληφθεί η απόφαση για την ύλη. Επίσης υπογράμμισε ότι η λύση είναι η επιστροφή στις τάξεις γιατί είναι σημαντική η δια ζώσης εκπαίδευση.

Για τις αλλαγές στη διαμόρφωση των βάσεων, ανέφερε ότι αποφασίστηκε ο μέσος όρος των μαθήματων που εξετάζονται πανελλαδικώς να λαμβάνεται υπόψη ανά επιστημονικό πεδίο από το τμήμα το οποίο δηλώνει ο/η κάθε μαθητής/ρια και η βάση να αποφασίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων. «Αυτό που αλλάζει, είναι ο αριθμός των σχολών που θα δηλώνονται στο μηχανογραφικό, αν τελικά δεν πέτυχουν, θα υπάρχει και δεύτερη φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού», εξήγησε.

Για το άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση, ωστόσο επιθυμία της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις τάξεις».

Στη δημοσιότητα το Σχέδιο «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς

«Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια προετοιμασίας από την Πολιτεία, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία κι έχουν στηθεί παραπάνω από 1.000 κέντρα εμβολιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο της Βέροιας και με την οποία ολοκλήρωσε τη σημερινή περιοδεία του σε δομές υγείας στην Πέλλα και την Ημαθία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι υγειονομικοί, καθώς είναι «οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και οφείλουμε πάνω από όλα αυτούς να προστατεύσουμε για να συνεχίσουν να προστατεύουν εμάς», θα εμβολιαστούν πρώτοι και «θα δώσουν το καλό παράδειγμα».

«Είμαι σίγουρος ότι και το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που αυτή τη στιγμή εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις, κάποιες αμφιβολίες, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν, με την πορεία του χρόνου -και βλέποντας τους συναδέλφους να εμβολιάζονται με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα- θα κάνουν και αυτοί το βήμα ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τον εμβολιασμό, ειδικά στους υγειονομικούς μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από εκεί και πέρα», προσέθεσε, «θα ακολουθήσουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, για να φτάσουμε τελικά στον γενικό πληθυσμό έτσι ώστε να μπορέσουμε πια να φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε μεταξύ του 60% και του 70% του ελληνικού πληθυσμού που απαιτείται για να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή την περιπέτεια, να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

Όπως προκύπτει από αυτό το Σχέδιο, στη ζωή μας μετά το γνωστό πλέον 13033, μπαίνει και το νούμερο 13034, που θα είναι το νούμερο όπου θα στέλνουμε SMS για τον εμβολιασμό.

Οι πολίτες θα στέλνουν το SMS τους στο 13034 και θα περιμένουν να λάβουν θετική απάντηση για να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού, κλείνοντας το ραντεβού τους. Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί. 

Τι αναφέρει το Σχέδιο «Ελευθερία»

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού στη χώρα μας θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν:

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Οι δόσεις των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η χώρα μας θα παραλάβει:

  • Pfizer/BioNTech: 4,7 εκ.
  • AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκ.
  • Johnson & Johnson: 4,7 εκ.
  • Sanofi / GSK: 4,7 εκ.
  • Moderna: 1,8 εκ.
  • Curevac: 5,3 εκ.

Δείτε όλο το Σχέδιο «Ελευθερία» εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments