Ελλάδα

Χριστούγεννα την εποχή του κορωνοϊού – Λίγα άτομα, δώρα με ΚΤΕΛ και ρεβεγιόν στο δωμάτιο

Χριστούγεννα την εποχή του κορωνοϊού – Λίγα άτομα, δώρα με ΚΤΕΛ και ρεβεγιόν στο δωμάτιο
Χριστούγεννα κορωνοϊός: Πως είναι οι μέρες των εορτών τις μέρες της πανδημίας και πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες των ανθρώπων για χάρη του κορωνοϊού.

Ρεβεγιόν στο σπίτι κάνουμε φέτος και μάλιστα με περιορισμένο αριθμό ατόμων, καθώς δεν άνοιξε η εστίαση. Μάλιστα, σε όσα ξενοδοχεία μείνουν ανοικτά οι πελάτες θα εξυπηρετηθούν με room service και όχι στα εστιατόρια του ξενοδοχείου. Στα ΚΤΕΛ πληθαίνουν τα δέματα και τα πακέτα δώρων.

Όσοι επιλέξουν τις εορταστικές ημέρες να βρεθούν σε κάποιο ξενοδοχείο, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τις γιορτάσουν μέσα στο δωμάτιό τους. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα λειτουργήσουν. Οι κρατήσεις σε δωμάτια και σουίτες πολλών ξενοδοχείων της Αθήνας κι όχι μόνο ακυρώνονται, όπως και τα προγραμματισμένα ρεβεγιόν, καθώς θα υπάρχει μόνο room service.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κατά την παραμονή και σήμερα Χριστούγεννα και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπεται μόνον στους διαμένοντες η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service). Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις από νομό σε νομό γέμισε τα ΚΤΕΛ με πακέτα δώρων. Στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες θέσεις μέσα στα ΚΤΕΛ είναι άδειες σε αντίθεση με τους χώρους των αποσκευών που είναι ασφυκτικά γεμάτοι… Ευχή όλων του χρόνου να έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και να βρεθούμε ξανά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Ωστόσο είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας

Η Lena Ciric, επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο UCL, εξηγεί πως μια χαλάρωση των μέτρων τώρα θα οδηγούσε αναπόδραστα σε έξαρση της πανδημίας. Η αδυναμία τήρησης ασφαλών αποστάσεων δύο τουλάχιστον μέτρων στο σπίτι, ο κακός εξαερισμός, οι μάσκες που θα παραμεριστούν κατά τη διάρκεια της γιορτής αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Επιπλέον, η συνάντηση ηλικιωμένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με ανήλικους που θα αμελούν την τήρηση των μέτρων θέτει σε κίνδυνο τους πρώτους.

Σε κίνδυνο οι ευπαθείς ομάδες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους κρούει ο καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Danny Dorling. Και, μολονότι υπάρχουν περιπτώσεις που παππούδες έχουν διακινδυνεύσει να μολυνθούν προσέχοντας τα εγγόνια τους, δεν ισχύει το ίδιο και για την μερίδα της τρίτης ηλικίας που προτίμησε την απομόνωση προς μεγαλύτερη ασφάλειά τους.

«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε τη γνώμη τους», επισημαίνει ο καθηγητής που προτείνει τη συναίνεση ως λύση, χωρίς να παραλείπει κάποια σημαντικά επιστημονικά στοιχεία: οι ηλικιωμένοι άνω των 70 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όπως έδειξε το παράδειγμα της Αγγλίας σύμφωνα με σχετική έρευνα για της μολύνσεις νέου κορωνοϊού, μείωσε τα ποσοστά από 0,80% στο 0,48% στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Θα ήθελαν, διερωτάται ο καθηγητής, να ακυρώσουν ελέω γιορτών την προσπάθεια που έχουν καταβάλει έως τώρα να παραμείνουν ασφαλείς;

Θα επιβαρυνθεί αναίτια το Σύστημα Υγείας

O Andrew Lee, Υφηγητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, επισημαίνει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε ο επιπόλαιος εορτασμός των Χριστουγέννων στα εθνικά συστήματα υγείας. Το παράδειγμα της Ελλάδας έδειξε πως η χαλάρωση των μέτρων προκάλεσε αθρόα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, με τον καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη να αναφέρει πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, παρά την ήπια υποχώρηση των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, ο συνδυασμός χειμώνα και COVID περιστατικών δοκιμάζει τα όρια των υπηρεσιών υγείας, καθώς περιορίζεται αναγκαστικά η μέριμνα για τα άλλα περιστατικά πλην αυτά του κορωνοϊού.

Πολλά νοικοκυριά, αυξημένος κίνδυνος: οι πιθανότητες λοίμωξης δεν περιορίζονται στα μέλη της οικογένειας και ιδίως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά, όταν τα μέλη μιας κοινωνικής «φούσκας» βρεθούν σε άλλα περιβάλλοντα όπως το σχολείο ή ο χώρος εργασίας ενώ είναι φορείς, η διασπορά θα είναι σίγουρη. Ενόψει του επερχόμενου εμβολιασμού, καταλήγει ο Δρ Lee, θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη όλη η προσπάθεια και υπομονή που έδειξαν οι πολίτες υπακούοντας στα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments