Τεχνολογία

Έρχεται το «Google Maps» των ουρανών

Έρχεται το «Google Maps» των ουρανών
Οι αστρονόμοι χαρτογραφούν νέους γαλαξίες και άστρα.

Το Google Maps είναι μια εφαρμογή που έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν δεν γνωρίζεται μια διαδρομή τότε η εφαρμογή μπορεί να σας βρει μέσα σε λίγα λεπτά τον πιο γρήγορο δρόμο. Μια σπουδαία τεχνολογική ανακάλυψη ετοιμάζεται να μας δώσει την αντίστοιχη επιλογή για πέρα από τον πλανήτη που ζούμε. Ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πραγματικότητα καθώς οι αστρονόμοι σε Αυστραλία και Ευρώπη με συντονισμένες προσπάθειες των επιστημόνων δημιουργούν έναν «Άτλας του Σύμπαντος».

Συγκεκριμένα, Αυστραλοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα εκατομμύριο (!) νέους γαλαξίες που προηγουμένως ήταν αθέατοι στα μάτια των ειδικών. Η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να χαρτογραφήσει περίπου 3 εκατ. γαλαξίες μέσα σε μόλις 300 ώρες με το τηλεσκόπιο Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) να σπάει όλα τα ρεκόρ. Με αυτές τις εικόνες του «Αυστραλιανού Ιχνηλάτη του Διαστήματος» οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα… Google Maps του νυχτερινού ουρανού, με το οποίο μπορείτε να αλληλεπιδράσετε μαθαίνοντας λεπτομέρειες για τα μακρινά σημεία του σύμπαντός μας. Όπως αναφέρει η Daily Mail, αυτό που κάνει μοναδικό το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι το ευρύ οπτικό πεδίο του, το οποίο του επιτρέπει να τραβά πανοραμικές φωτογραφίες με μεγαλύτερη ευκρίνεια από πριν.

Το ASKAP χρειάστηκε μόνο να συνδυάσει 903 εικόνες για να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου, πράγμα πρωτοφανές αν σκεφτείτε ότι σε προηγούμενες παρόμοιες έρευνες απαιτούνταν δεκάδες χιλιάδες εικόνες.

Τη συγκεκριμένη επιστημονική επιτυχία χαιρέτισε από την πλευρά της και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, με την υπουργό Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Karen Andrews, να δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η ραδιοαστρονομία είναι έτοιμη για ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός. «Το ASKAP είναι μια σημαντική τεχνολογική εξέλιξη που βάζει τους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τη βιομηχανία μας στη θέση του οδηγού για σημαντικές ανακαλύψεις στο Διάστημα», ανέφερε η υπουργός.

Έχοντας ένα τηλεσκόπιο που μπορεί να «διαβάσει» τον ουρανό σε λίγες εβδομάδες ή μήνες σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ξανά και ξανά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στους αστρονόμους να ανακαλύπτουν συνέχεια καινούρια πράγματα για το σύμπαν.

Τί καινούριο όμως έδειξαν οι εικόνες του ASKAP;

«Ακόμη και σε αυτό το πρώτο δείγμα που υπάρχει, έχουμε ήδη βρει κάποια ασυνήθιστα αντικείμενα», δήλωσε ο αστρονόμος David McConnell. Αυτό περιελάμβανε μερικά… ασυνήθιστα αστέρια που υφίστανται βίαιες εκρήξεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία παρατήρησης για πιο λεπτομερείς μελέτες.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν την έρευνα θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να μάθουν περισσότερα για τους σχηματισμούς των αστεριών και πώς οι γαλαξίες και οι μαύρες τρύπες εξελίσσονται μέσω στατιστικών αναλύσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (ή CSIRO), Larry Marshall, η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα βαθύτερα μυστικά του σύμπαντος.

«Τα περισσότερα από τα εκατομμύρια σημεία που μοιάζουν με αστέρια στον χάρτη είναι απομακρυσμένοι γαλαξίες. Περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες δεν τους έχουμε ξαναδεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «η έρευνα του ASKAP είναι σαν το Google Maps του σύμπαντος».

Στην προσπάθεια να χαρτογραφηθεί ο ουρανός, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δεν έχει μείνει άπραγος καθώς κατάφερε να δώσει στη δημοσιότητα τον πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα κατάλογο αστεριών στον γαλαξία μας.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη ενθουσίασαν τον κόσμο των αστρονόμων καθώς τα στοιχεία που έφερε στο «φως» το δορυφορικό παρατηρητήριο Gaia, -με τα οποία «φανερώνονται» οι θέσεις περίπου 2 δισεκατομμυρίων (!) άστρων- αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε πολυ σημαντικά ερωτήματα των επιστημόνων, όπως το «από πού κατάγεται το σύμπαν;» ή το «πόσο γρήγορα επεκτείνεται το σύμπαν;».

Συγκεκριμένα, για το δεύτερο ερώτημα το Gaia επιβεβαίωσε ότι το ηλιακό μας σύστημα επιταχύνεται στην τροχιά του μέσα στο γαλαξία μας. Στη διάρκεια ενός έτους ο Ήλιος και η πλανητική συνοδεία του επιταχύνουν προς το γαλαξιακό κέντρο κατά επτά χιλιοστά ανά δευτερόλεπτο, ενώ η ταχύτητα του ηλιακού συστήματος εκτιμάται σε περίπου 230 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments