Κρούσματα σήμερα 28/12: Ένα βήμα προς την «Ελευθερία» – Οι εξελίξεις με τα εμβόλια και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Όλος ο πλανήτης έζησε φέτος πρωτόγνωρα Χριστούγεννα λόγω της πανδημίας και των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Η εφαρμογή τους άλλωστε ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.
Τα μέτρα που είναι σε ισχύ
Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα εορτάστηκαν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.
Οι καταναλωτές, παράλληλα, έπρεπε να κάνουν τις αγορές τους για τα δώρα με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί βρέθηκαν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.
Επίσης τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί και για τα ρεβεγιόν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δεν επιτρεπόταν η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ ίσχυε και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
«Καμπανάκι» Πέτσα για αυστηροποίηση
Όλα τα παραπάνω μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ και για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να προειδοποιεί μάλιστα ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα αυστηροποιηθούν.
Πέτσας: Καμία χαλάρωση, τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα την Πρωτοχρονιά – Μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωση για τα σχολεία
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μετά τα Χριστούγεννα, η οποία πραγματοποιείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. «Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κος Πέτσας, ο οποίος διευκρίνισε σχετικά με τον εμβολιασμό, την επιδημιολογική εικόνα, αλλά και το άνοιγμα των αγορών και των σχολείων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ελληνική και παγκόσμια κλίμακα: «Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας».
Για τον εμβολιασμό τόνισε πως δεν αποτελεί αφορμή για χαλάρωση των μέτρων, αναφέροντας πως «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού» και συμπληρώνοντας πως η άμυνα απέναντι στον ιό έγκειται στην προστασία μέσω των μέτρων αλλά η επίθεση μέσω της χορήγησης εμβολίου. Κατόπιν πρόσθεσε:
«Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εμβολιασμός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
«Γι’ αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του – είναι σπουδαία. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα» κατέληξε σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Aναφορικά με την Πρωτοχρονιά και την τήρηση των μέτρων, επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση μέτρων, τις εορταστικές ημέρες ούτε και τα Θεοφάνια. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά», σχολίασε ενώ διαβεβαίωσε πως δεν σχεδιάζεται αυστηροποίηση των μέτρων σε ισχύ. «Ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν», τόνισε.
Σε ερώτησε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αναμένεται μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με σκοπό να παρθεί με ασφάλεια η σχετική απόφαση.
Γώγος για lockdown: «Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τη Δυτική Αττική»
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας ειδική μνεία στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη και τις Θεσπιές Βοιωτίας. «Στη Δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση και με τον πληθυσμό. Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται. Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά. Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε ο κ. Γώγος.
Μιλώντας στο Mega o καθηγητής αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και στο πότε αυτές θα επιτραπούν σημειώνοντας: «Θα το δούμε σιγά σιγά, πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη κατάσταση στην Ελλάδα για να γίνονται τέτοιες μετακινήσεις. Είναι νωρίς ακόμα για αυτό». Μάλιστα, για τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών τόνισε: «Δεν υπάρχει ακόμα καμία αλλαγή σχεδίου. Νομίζω μέσα στις γιορτές δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν σπουδαίες αλλαγές. Και από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας».
Ακόμη, ο κ. Γώγος υπογράμμισε για τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ότι «τηρήθηκαν και δεν έγιναν έκτροπα». «Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», σημείωσε.
“Αν εμβολιαστούν περισσότεροι από το 70% των πολιτών, θα έρθει η κανονικότητα”
Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν στη χώρα μας εκτιμώντας πως «ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο. Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Γώγος είπε: «Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».
Σύψας για εμβολιασμούς: «Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει»
Για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, που ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, μίλησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς τυγχάνει να είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού του νοσοκομείου.
«Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί» είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στο Mega, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες: «ο πρώτος, το κατά πόσο οι Έλληνες θα προσέλθουν να εμβολιαστούν και δεύτερον, ποιος θα είναι ο εφοδιασμός της χώρας μας με εμβόλια».
«Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να κάνουμε καλά Χριστούγεννα του 2021» τόνισε το μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα υπογράμμισε: «Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχιστούν οι περιορισμοί και τα lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε πιο γρήγορα». Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται, εξέφρασε το φόβο ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική τον Ιανουάριο. «Αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις, θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο» κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας