Κορωνοϊός Ελλάδα: Παραμονή Πρωτοχρονιάς χωρίς κάλαντα αλλά με αυστηρά τοπικά lockdown
Το τελευταίο, εορταστικό «πράσινο μίλι» καλείται να διανύσει απόψε η κυβέρνηση, καθώς το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς της ελληνικής παράδοσης και διασκέδασης, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό. Επικαλούμενος τη «διεθνή εμπειρία», σύμφωνα με την οποία «μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δεν έκρυψε χθες την «ανησυχία» του για τυχόν επαλήθευση -και επί ελληνικού εδάφους- της παγκόσμιας αυτής τάσης, ζητώντας εξ’ αυτού να «είμαστε όλοι πολύ, πολύ προσεκτικοί».
Η χαλαρότητα του εορταστικού κλίματος και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση. Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θέτει σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό. Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών.
Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά. Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών, αλλά η αύξηση ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι είχαν υπολογίσει, πράγμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ο κορωνοϊός φέρνει και νέα lockdown
Παρά τις 8 εβδομάδες lockdown χρειάστηκε η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και από σήμερα, Πέμπτη, και η Κάλυμνος να τεθούν σε καθεστώς σκληρού lockdown. Δηλαδή, σε αυτές τις περιοχές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από νωρίς το απόγευμα, έως τα ξημερώματα της επόμενης, ενώ καταστήματα και ναοί είναι κλειστοί. Σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ακόμα εννιά περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τον δρόμο του σκληρού lockdown.
Η σκλήρυνση της στάσης των ελεγκτικών μηχανισμών ενόψει του σημερινού ρεβεγιόν συναρτάται και από την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί σε δέκα περιοχές της χώρας, οι οποίες τέθηκαν χθες σε «κόκκινο» συναγερμό από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.
Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:
- Κοζάνης,
- Κιλκίς,
- Δυτικής Αττικής,
- Έβρου,
- Θάσου,
- Ροδόπης,
- Φλώρινας,
- Λέσβου και
- Ξάνθης.
Την ίδια στιγμή, μπορεί ο δείκτης θετικότητας την Τετάρτη να έπεσε και άλλο φτάνοντας στο 2,60, πλην όμως η κατάσταση στην Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει.
Στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν το ένα τρίτο των κρουσμάτων της ημέρας 341 από τα 942 που ανακοινώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Άλλοι 58 συμπολίτες υπέκυψαν από τον κορωνοϊό, ενώ 443 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η Θεσσαλονίκη μετρά 170 κρούσματα, ενώ 19 Περιφέρειες μετράνε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Πρωτοχρονιά, χωρίς κάλαντα
Στις απώλειες της φετινής Πρωτοχρονιάς – όπως και τα Χριστούγεννα – εντάσσονται και τα παιδικά κάλαντα, τα οποία δεν θα ψάλλουν τα μικρά παιδιά.
Η τελευταία προσαρμόστηκε αναγκαστικά στα μέτρα του κοροναϊού και αναφορικά με την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας ανήμερα της Πρωτοχρονιά, οπότε και:
- Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση.
- Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.
«Πονοκέφαλος» οι γιορτές
Την ίδια στιγμή, οι γιορτές αποτελούν πονοκέφαλο για τους ειδικούς, αφού μπορεί η επιχείρηση «Χριστούγεννα» να θεωρείται επιτυχής, ωστόσο ο… λογαριασμός θα έρθει σε περίπου μια εβδομάδα.
Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Υγείας.
«Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» υπογράμμισε.
«Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε, να σκεφτούμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, να σκεφτούμε τους υγειονομικούς μας που συνεχίζουν αδιάκοπα όλους αυτούς τους μήνες και αυτές τις Άγιες μέρες, να δίνουν μάχη στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και στις υπόλοιπες Κλινικές σε όλη τη χώρα. Και να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι» συμπλήρωσε.
«Ξέρω ότι χρονιάρες μέρες αυτά τα οποία λέω είναι δύσκολα να τα ακούει κανείς. Ότι όλοι θέλουμε αυτούς τους μήνες την ελευθερία μας, να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να κοινωνικοποιηθούμε, να κυκλοφορήσουμε, όπως δυστυχώς βλέπω ότι κάνουμε πολύ παραπάνω από ότι προβλέπεται» εξήγησε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Γαργαλιάνου.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Αλλά, προσέξτε, η καμπή ποια είναι; Μέχρι να πετύχουμε τον στόχο του 70% της συλλογικής ανοσίας, της λεγομένης «ανοσίας αγέλης» – δεν είμαστε αγέλη βεβαίως, της συλλογικής ανοσίας είναι νομίζω το καλύτερο – θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σύνεση. Και η σύνεση δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο να ακολουθούμε τα μέτρα. Τις μάσκες, τις αποστάσεις, τη μη μεγάλη κινητικότητα, σαν αυτό που ανέφερε και ο Υπουργός, που βιώνουμε δυστυχώς, παρά το lockdown το οποίο έχουμε εφαρμόσει στην χώρα» τόνισε από την πλευρά του.
«Ο ιός δεν συγχωρεί. Κινείται ταχύτατα. Και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιού είναι ότι μπορεί να διασπείρεται γρήγορα και μπορεί να προσβάλλει και δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποί μας χάνουν ακόμα και τις ζωές τους. Και αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί ούτε η οργανωμένη Πολιτεία, ούτε πάνω από όλα, εμείς οι υγειονομικοί, όπως και κανένας πολίτης» συνέχισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας