Ελλάδα

Κορωνοϊός κρούσματα: Οι 11 περιοχές που προβληματίζουν και ο γρίφος με το άνοιγμα των σχολείων

Κορωνοϊός κρούσματα: Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση στην Αττική.

Παρά το lockdown οι αριθμοί της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένουν αυξημένοι στην Ελλάδα, με τους ειδικούς και τις αρχές να στρέφουν το βλέμμα τους σε συγκεκριμένες περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 597 νέα κρούσματα της, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139.447. Επίσης, 429 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 43 ήταν οι τελευταίοι θάνατοι, φθάνοντας τους 4.881 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά στοιχεία. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Πρόκειται για τις εξής:

  • Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
  • Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  • Δήμος Περιστερίου
  • Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
  • Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
  • Κάλυμνος
  • Δήμος Ασπροπύργου
  • Δήμος Ελευσίνας
  • Κοζάνη
  • Δήμος Εορδαίας
  • Δήμος Βοΐου

Γώγος: «Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες»

«Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων, θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής δήλωσε ακόμα ότι: «θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης», ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται.

Τι είπε για τα σχολεία

Σε σχέση με τη συνεδρίαση που θα έχει τη Δευτέρα η Επιτροπή λοιμωξιολόγων και το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν, αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία, δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά. Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου, αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.

«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο